Elárvult orángutánbébi életéért küzdenek a budapesti állatkertben

Forrás: AFP/Chaideer Mahyuddin -
Születés inkubátor orángután árva Fővárosi Állat- és Növénykert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A budapesti állatkert legújabb jövevénye egy kis hím orángután, aki szeptember 4-én született. Inkubátorban van és mesterségesen nevelik, mert anyja, Jambi születése után egy héttel elpusztult.

A kis orángután jól van, a gondozók és az állatorvosok folyamatosan azon dolgoznak, hogy a kölyök állapotát tartósan stabilizálják, és meginduljon a kicsi megnyugtató ütemű súlygyarapodása – írja az MTI.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Chaideer Mahyuddin

Jambi, a 16 éves anyaállat 2007 márciusában érkezett Budapestre az angliai Chester állatkertjéből. Az elmúlt hét évben egyszer hozott világra kölyköt, Moirát, a látogatók egyik nagy kedvencét.

Íme, egy cuki videó 2010-ből, amikor az anya még egészséges volt:

Orángután-történelem

A Fővárosi Állat- és Növénykertben több mint száz éve tartanak orángutánokat, immár négy évtizede pedig megszakítás nélkül. Az 1990-es évek eleje óta rendszeresen szaporodnak is Budapesten. Utoljára 2010 áprilisában és decemberében születtek kis orangutánok. Legutóbb Lipcsébe került budapesti születésű orangután. A jelenlegi csapat - az inkubátorba helyezett kölykön kívül - négy állatból áll. Chuij, a hamburgi születésű, 18 éves hím 2004 óta él Budapesten. Moira, a még növésben lévő nőstény Jambitól és Chuijtól született, Jula és Lia pedig tavaly tavasszal érkezett a müncheni állatkertből.

Legutóbb a Fővárosi Állatkert legújabb szenzációjáról, a koalák érkezéséről írtunk.

Hatalmas szenzáció a Fővárosi Állatkertben! Koalák jönnek Budapestrehttp://www.life.hu/news/20140910-koalak-jonnek-a-fovarosi-allatkertbe-meg-iden-jelentette-be-persanyi-miklos-az-allatkert-igazgatoja.htmlMég idén koalákkal bővül a Fővárosi Állatkert állománya – jelentették be szerdán a nagy hírt. Bemutattak három óriásvidrát is, akik már most az intézmény lakói.NewsŐ a budapesti állatkert új sztárjahttp://www.life.hu/news/20140414-a-budapesti-allatkert-uj-sztarja-iliasz-a-tevecsiko.htmlAz Iliász nevet kapta a Fővárosi Állat- és Növénykertben született tevecsikó. Ő az első olyan kis állat, amely a Vidámparktól örökölt területen jött világra.News--Gepárd hármas ikrek születtek a schönbrunni állatkertbenhttp://www.life.hu/news/20140502-gepard-harmas-ikrek-szulettek-a-schonbrunni-allatkertben.htmlGepárd hármas ikrek születtek a schönbrunni állatkertben, anyjuk példamutatóan gondoskodik róluk - olvasható a Bild című napilapban.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.