Dongaláb és kiálló fogsor - Így nézett ki valójában a leghíresebb fáraó, Tutanhamon

Forrás: AFP/Julio Cesar Aguilar -
Tutanhamon halál vérfertőzés lábtörés dongaláb Ehnaton ókori Egyiptom baleset csípő fáraó fogak szekér öröklött betegségek bot sír
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rekonstruálták a híres egyiptomi uralkodót, aki nagy valószínűséggel szülei vérfertőző kapcsolatának köszönhette korai halálát.

Nagyjából 2000 számítógépes vizsgálat és „virtuális boncolás" útján rekonstruálták az ókori Egyiptom 18. dinasztiájának utolsó uralkodója, Tutanhamon fáraó külsejét - a képekért kattints ide.

Forrás: AFP/Julio Cesar Aguilar

Az eredmények alapján a 17-19 évesen elhunyt fáraó halálát nem gyilkosság és nem egy kocsiról való lezuhanása okozta. Tudósok szerint tény, hogy nem sokkal halála előtt lábtörést szenvedett, ám a legfrissebb elemzések szerint öröklött betegsége játszhatott szerepet korai halálában.

Albert Zink olasz kutató Tutanhamon szüleinek DNS-ét tanulmányozta, amely után arra jutott, hogy az uralkodó Ehnaton fáraó és egyik lánytestvérének együttlétéből születhetett. Ugyanezzel a vérfertőző kapcsolattal magyarázzák dongalábát, amely miatt bottal kellett járnia – és amely miatt nagyjából 130 sétapálcát helyeztek a sírjába.

A vérfertőző szerelem ára

Az örökbefogadott Teresa 17 évesen, egy súlyos ízületi gyulladása után kezdett el érdeklődni szülei után. A ma 55 éves nő nem mindennapi történetét ide kattintva olvashatod el.

Veleszületett testi hibája miatt is kétségesnek tartják, hogy egy szekérversenyen történt szerencsétlenség miatt halt meg. Tutanhamonnal nem bánt el kegyesen a sors a külsejét illetően: a rekonstruálások alapján nőiesen kerekedő csípővel és nagyon kiálló fogakkal rendelkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.