Vasárnap ne felejtsd el visszaállítani az órád!

Forrás: Thinkstock -
alvászavar óraátállítás téli időszámítás idő óraállítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétvégén ismét állítjuk az órákat, kezdődik a téli időszámítás! Innentől kezdve tudatosul bennünk, hogy vége a nyárnak és jönnek a hideg, borongós téli hónapok...

Idén október 26-án vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára, vagyis egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a téli időszámítás. Bár az időzónákon átívelő repülős utak tapasztalatai alapján az egy óra eltérést nagyjából egy nap alatt megszokja a szervezetünk, amíg a belső és külső óra nem kerül összhangba, a következő tünetek léphetnek fel: alvászavarok, fáradtság, depresszív hangulat, a koncentrálóképesség csökkenése, ingerültség, étvágytalanság, emésztési problémák.

Forrás: Thinkstock

Sokaknál az alvási ciklus is felborul: este nem tudnak elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébrednek. Nem véletlen, hogy egy tavalyi kutatás szerint a magyarok elsöprő többsége eltörölné az óraátállítást és a nyári időszámítást preferálná.

Az óraátállítás először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban, Magyarországon 1980 óta alkalmazzuk. Célja kezdetben az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. Mára viszont megoszlanak a vélemények arról, hogy ez szükséges-e, vagy inkább csak felesleges problémákat okozunk vele magunknak...

Mennyi a pontos idő? Csekkold le ITT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.