Másodpercekkel az indítása után felrobbant a NASA hordozórakétája

NASA hordozórakéta teherűrhajó robbantás antares Nemzetközi Űrállomás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint két tonna terhével az indítás után felrobbant az Antares nevű amerikai hordozórakéta, amely egy teherűrhajót juttatott volna el a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrhajónak nem volt legénysége, a robbanásban senki sem sérült meg.

Hat másodperccel az indítása után felrobbant egy legénység nélküli űrhajó, amely épphogy elrugaszkodott az indítóállomásról. Az indítás előtt még semmiféle problémát nem észleltek. A CNN tudósítása szerint a robbanás és a becsapódás oly hatalmas volt, hogy beleremegett a föld.

Forrás: AFP/-

Néhány másodperccel később következett be a baleset.

Forrás: AFP/-

Forrás: AFP/-

A rakéta visszazuhant a földre.

Forrás: AFP/-

A robbanás után lángokba borult a környék, amelyet lezártak.

Forrás: AFP/-

A robbanásban senki sem sérült meg, és az indítóállásban sem keletkeztek súlyos károk, de a veszteség így sem kevés.

Mi volt az űrhajón?

Az Orbital Sciences nevű amerikai magántársaság teherűrhajója több mint két tonna terhet, élelmet, vizet ruhát, illetve a tudományos kísérletekhez szükséges berendezéseket és anyagokat szállított volna az űrállomásra, amelynek fedélzetén jelenleg hat asztronauta van. Az űrhajósoknak jelenleg van elegendő tartalékuk, így nincsenek veszélyben, de a terveket felborítja a baleset, hiszen a kutatáshoz szükséges eszközök egy részét most elveszítették.

A baleset oka az MTI hírközlése szerint szerda éjjel még nem volt ismert. A baleset az Egyesült Államok Virginia államában történt, az űrhajót Wallops szigetéről bocsátották fel helyi idő szerint kedd este 18 óra 22 perckor. A kilövést eredetileg hétfőre tervezték, de elnapolták, mert egy hajó a rakéta röppályája alatti tiltott övezetbe tévedt. A virginiai űrközpontot egyelőre - legalábbis a vizsgálat befejezéséig - nem tudják majd használni.

Mi az az Orbital Sciences?

Az Orbital Sciences egy magánvállalat, amelynek az amerikai űrkutatási hivatal 1,9 milliárd dollárt fizet, hogy utánpótlást szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. A vállalat első teherűrhajóját januárban bocsátották fel, majd július közepén is a Nemzetközi Űrállomásra indítottak egy ilyen rakétát. 2016-ig legalább nyolc alkalommal mennek az ISS-re.

NÉZD MEG A ROBBANÁST VIDEÓN IS (A rakéta 2 perc 56 másodpercnél emelkedik a levegőbe.)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.