Tovább tartanak nyitva a temetők mindenszentek és halottak napja alkalmából

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
nyitva tartás mindenszentek BKK tömegközlekedés halottak napja rendőr temető közlekedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. Sokan látogatnak el a temetőkbe, emlékeznek meg elhunyt szeretteikre ilyenkor. A sírkertek hosszabb ideig tartanak nyitva, a környékükön torlódás várható.

Meghosszabbított nyitva tartással, 7 órától 20 óráig várják a látogatókat péntektől hétfőig a budapesti temetők mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából. A közlemény szerint az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben péntektől vasárnapig ingyenes mikrobuszok segítik a közlekedést.

Debreceni köztemető Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ünnepek alatt gépjárművel tilos behajtani a temetőkbe, az Új köztemető és a Fiumei úti sírkert kivételével. Az Új köztemetőbe ezen időszak alatt díjmentesen lehet behajtani.

Az érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező látogatókat szállító járművet időkorlátozás nélkül beengedik a temetőkbe.

A sírkertekben megerősített rendészeti szolgáltatást biztosítanak, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon – tudósít az MTI.

Több lesz a rendőr is a temetők környékén, akik arra figyelmeztetnek, hogy vigyázzunk értékeinkre. Ilyenkor megszaporodnak a zseblopások és az autófeltöréses esetek is.

Gyakrabban közlekednek majd a temetőket érintő járatok is hétvégén – írja az Origo. Tájékozódni a BKK Facebook oldalán tudsz a menetrendekről!

A tűzesetek megelőzése érdekében a gyertyagyújtás veszélyeire figyelmeztet mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A gyertyák és mécsesek a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhatnak. A balesetek leggyakoribb oka, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire is.
Az OKF azt kéri, hogy csak nem éghető alátétre helyezett gyertyát gyújtsunk meg, azt is stabil helyen, ahol nem tudnak eldőlni, és nincs a közelükben gyúlékony anyag. De a töklámpások is könnyen okozhatnak tüzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.