Hiánycikké válhat a csokoládé?

Forrás: Thinkstock -
csokoládé termelés hiány gyár termesztés kakaóbab
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A globális csokoládéhiány közelebb van, mint gondolnánk - vélekedik a világ két vezető csokigyára.

Csokiimádók, rossz hírünk van. A világ két legnagyobb csokoládégyártó vállalata, a Mars. Inc. és a svájci székhelyű Barry Callebaut szerint az emberek jóval több kakaót fogyasztanak, mint amennyit a kakaóbab termesztésével foglalkozó gazdák elő tudnak állítani – írja a The Washington Post, amely szerint már nem jár olyan messze tőlünk a kakaó globális hiánya.

Forrás: Thinkstock

A probléma, hogy a kereslet jóval meghaladja a kínálatot. A világ kakaótermésének 70 százaléka Elefántcsontpart és Ghána vidékéről származik, ám Nyugat-Afrika száraz időjárása jelentős mértékben csökkentette a termést, ráadásul a hírek szerint a kakaótermés 30-40 százalékával is leszámolt egy kakaóra szakosodott gombabetegség. A kevésbé ideális körülmények miatt pedig – érthető módon – jövedelmezőbb növények termesztésébe kezdtek az eddig kakaóbabbal foglalkozó gazdák.

Mindeközben a világ nem tud lemondani a csokiról: mindenhol hihetetlenül fogy, a legnagyobb népszerűségnek ráadásul a magas kakaótartalmú étcsokoládé örvend. A tudomány már elkezdett agyalni a megoldáson, egy agrármérnöki csapat például olyan fákon dolgoznak, amelyek egy évben akár hétszer is hozhatnak termést. A hátránya viszont, hogy kevésbé lehet ízletes.

Van élet a Nutella után is

A kakaóbab mellett a világ mogyorókészlete is veszélyben van: az időjárás megsemmisító csapást mért a termésre, emiatt pedig - ha igazak a hírek - hamarosan luxuscikké válhat mindenki kedvenc mogyorókréme. A Life.hu eljátszott a gondolattal, milyen közvetlen következményekkel járna a nyalánkság eltűnése - cikkünket ide kattintva olvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.