Adni jó – Segítünk, hogy segíthess!

Forrás: Thinkstock -
civil karácsony adomány ajándék adományozás segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minél közelebb kerülünk a karácsonyhoz, annál több emberben ébred fel az érzés, hogy valamivel szebbé, emlékezetesebbé tegye más ünnepét. De olyan nehéz az ezüstveretes gondolattól a valós adományozásig eljutni, hiszen sokszor okoz gondot a hogyan, a kin keresztül és a 'biztos jó helyre kerül az ajándék' tébláboló bizonytalansága.

A Life.hu egy olyan ajándékgyűjtő kezdeményezésre talált, ahol intézményektől függetlenül, spontán alakulva, bizalmi kapcsolatokra épülve zajlik az ajándékok felajánlása és eljuttatása - garantáltan megfelelő helyekre. Mert adni jó!

Forrás: Thinkstock

Pilóta, író és a szomszédlány, bárki segíthet

Az akció szíve és működtetője Bálint Márta, aki fiatal kora (27 éves) ellenére nemcsak egy rangos külföldi cég vezetője, de bámulatos érzékenységgel szervezi évek óta a civil adománygyűjtő megmozdulást.
Az adományozók szájhagyomány útján kerülnek be a körbe, egyik barát hozza a másikat, adásra mozdul egy kéz és utána húsz másik. Ebben az évben olyan adományozó is jelentkezett (egy pilóta), aki évek óta gondosan gyűjtögetett, szeretett repülőgépmodell-gyűjteményét ajánlotta fel kisfiúknak, egy Angliába kiköltözött lány a helyi bevásárlóközpontba rendelt meg tucatnyi babát és futárral küldte Budapestre, míg más neves író a saját felajánlott kötetei mellett nem érzi cikinek, hogy a baráti körét, ismerőseit is elindítsa az adás útján. Egy angliai kórház a viszonosság elve mentén segít. Nemrég adományok segítségével sikerült felújítani az épületet, idén a magyarországi rászoruló gyerekeknek gyűjt és el is hozza december elején az összegyűjtött ajándékokat.

Forrás: Thinkstock

Mindenkinek van egy jó fej ismerőse

Az elv roppant egyszerű, de hatékony, és az egyéni öröm mellett ott van a boldogító érzés, hogy valami jónak a részesévé válunk - valaki ismer valakit, aki jó fej, az ismer másvalakit, aki szintén érzékeny a „nincs” szomorúságára, de ő már olyat is ismer, akinek nem jelent gondot az se, ha egy egész céget kell megmozdítani.
Ebben az évben 2100 gyermek számára érkezett már felajánlás az Adni jó! kezdeményezés munkája során. Ez nyolc intézményt érint, és olyan helyekre jutnak el az ajándékok, mint a hajléktalan gyerekek óvodája, árvaházak és kórházak. Az adományokat december 10-ig várják az önkéntesek.

Játék, amit kidobnál

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján tudjuk, hogy milyen jó érzés ADNI. És látva az örömteli arcokat, azt is tudjuk, hogy milyen jó érzés KAPNI. Kapni úgy, hogy nem kértek semmit. Mert nincs kitől, és nincs mit.
Sok nehéz sorsú vagy beteg gyermek él hazánkban, akik az év ezen időszakában különös figyelmet érdemelnek.
Adni nem nehéz. Adj abból, amiből több van neked, mert biztosan lesz olyan, akinek abból nincs.
Azoknak a gyerekeknek szeretnénk elsősorban örömet szerezni idén, akik a kórházak falain belül vagy szülők nélkül, illetve hátrányos helyzetüknél fogva nem saját otthonukban ünneplik a karácsonyt.
Ebben kérnénk a ti segítségeteket!

Ha van olyan játék, amit kidobnál, de más még eljátszana vele, juttasd el hozzánk! Ha van olyan gyermekkönyv, ami ott porosodik a polcodon, és szívesen megválnál tőle, juttasd el hozzánk! Ha van olyan ruha, amelyet kinőtt gyermeked, és nem tudod, hogy mitévő légy vele, juttasd el hozzánk!

Az összegyűjtött adományokról és azok kézbesítéséről fényképek és más írásos bejegyzések alapján ezen az oldalon fogtok értesülni.
Döntően 3 és 18 év közötti gyermekekhez és fiatalokhoz tudjuk eljuttatni a felajánlásokat, így kérünk titeket, minden esetben jelezzétek, hogy adományotokat hány éves korosztálynak szánjátok. Az önkéntesek december 10-ig fogadják az adományokat!

Homeless Christmas

A Facebookon találtunk egy másik remek kezdeményezést, egy csoportot, amelyet szintén civil személy hozott létre. A Homeless Christmas létrehozója így fogalmazza meg a célt: "Ez a csoport azért jött létre, hogy idén segíthessünk kicsit azokon a hajléktalanokon, akik a telet kint a hidegben töltik. Aki úgy érzi, hogy szívesen csatlakozna, az alábbiakkal tud segíteni: meleg, téli ruhák, pulóver, sapka, sál, kesztyű, nadrág, zokni, cipő, paplanok, pokrócok. Használt és új daraboknak is egyaránt örülni fognak! Egy darab is bőven több, mint a semmi! Fontos: Mivel ez egy teljesen civil kezdeményezés, csak úgy tudjátok eljuttatni a csomagjaitokat, ha írtok nekünk, és egyeztetünk, hogy mikor tudnánk átvenni. Itt tudtok elérni minket!"
A félreértések elkerülése érdekében: pénzt nem gyűjtenek!

Forrás: Thinkstock

Írj levelet a Mikulásnak!

Nagykarácsony egy hangulatos település Fejér megyében. Itt hozták létre lelkes szervezők Mikulásfalvát, amely nemcsak izgalmas, életre kelt mesevilág igazi Mikulással, de rendkívül komoly adománygyűjtő pont is. A Baptista Szeretetszolgálattal való együttműködés keretében vesz részt Mikulásfalva a cipősdoboz programban. További különlegessége Mikulásfalvának, hogy egész évben várják a gyerekek leveleit, és ahol nagy a baj, ahol megfogalmazzák a kicsik, hogy mire vágynak igazán, miben szenvednek szükséget, a lehetőségekhez képest teljesíti a Mikulás a kívánságokat.
Ide lehet írni a csodáért: "Írjátok meg vagy rajzoljátok le kívánságaitokat, kéréseiteket, legtitkosabb vágyaitokat Nekem. Idén is zsákszámra érkeznek a küldemények, amiket Manóim a Szeretetpostán keresztül folyamatosan fogadnak.”

A levél megírása és borítékba helyezése után az alábbi címzést használjátok, majd küldjétek el: MIKULÁS, Nagykarácsony, 2425
Aki pedig az interneten keresztül szeretné felvenni a Mikulással a kapcsolatot, a következő címre írhat e-mailt: mikulas@mikulasfalva.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.