Változik a felvételi: megemelik a ponthatárokat

Fotó: Origo -
emelkedés felvételi elektronikus jelentkezés változás ponthatár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Emelkedik a felsőoktatási felvételhez szükséges általános ponthatár. A tavalyi 16 szak mellett további 25 szakon határoztak meg magyar állami ösztöndíjas követelményeket és csak elektronikusan lehet majd jelentkezni a jövő évi felvételi eljárás során.

Változás, hogy jövőre kizárólag elektronikusan lehet majd felvételi kérelmet benyújtani. A határidő február 15-e. Az eljárás díja változatlan, az első három jelentkezésért 9 ezer forintot kell fizetni. Technikai módosítások is várhatók, és csütörtökön jelenik meg az a kormányrendelet, ami rögzíti a változásokat.

Fotó: Origo

Így az általános, minimális ponthatár további 20 ponttal emelkedik, és 280 pont lesz az alap- és osztatlan képzéseknél, míg a felsőoktatási szakképzésben 240 pontot kell elérni. További módosítás, hogy a hiánypótlást kiterjesztik a középiskolai eredményekre is. A jelentkezők egy része a negyedikes év végi eredmények csatolását el szokta felejteni, ugyanakkor ez továbbra sem lesz kötelező.

A felvételi során a tavalyi évhez hasonlóan 100 ezren nyerhetnek majd felvételt magyar állami ösztöndíjas képzésekre, ha megfelelnek a minőségi követelményeknek.

Módosítás még, hogy 2020-tól általános szabályként - a művészeti képzések kivételével - az alap- és osztatlan szakokon bemeneti követelmény lesz az emelt szintű érettségi, és legalább egy középfokú nyelvvizsga.

A felvételi tájékozatót a www.felvi.hu oldalon szeretnék még karácsony előtt közzétenni, de december 31-ig biztosan megtörténik.

Nem bír magával: újabb grimaszoláson kapták Katalin hercegnőthttp://www.life.hu/news/20141219-katalin-hercegno-ujra-grimaszolt-egy-cserkeszklub-gyulesen.htmlKét hét alatt másodszor vágott hihetetlen arcot Katalin, mi pedig nem győzünk csodálkozni az őszinteségén.News--Ők az év sportolói: Hosszú Katinka és Berki Krisztián a legjobbak közötthttp://www.life.hu/news/20141219-hosszu-katinka-es-berki-krisztian-is-az-ev-sportoloja-lett-a-magyar-sportujsagirok-szovetsegenek.htmlBerki Krisztián tornászt és Hosszú Katinka úszót, a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatát, Storcz Botond kajak-kenu szövetségi kapitányt, valamint Shane Tusup úszóedzőt választották az év legjobbjának a Magyar Sportújságírók Szövetségének 57. alkalommal kiírt szavazásán.NewsOrigoMesebeli történet - Jószívűsége miatt újra fedél lehet a hajléktalan feje feletthttp://www.life.hu/news/20141218-dominique-harrison-bentzen-es-robbie-a-hajlektalan-szivhez-szolo-tortenete.htmlA prestoni Dominique Harrison-Bentzen egyik este taxival szeretett volna hazamenni, ám rá kellett jönnie, hogy elhagyta a bankkártyáját. A segítség azonban a lehető legváratlanabb helyről jött: egy hajléktalan férfi lépett oda hozzá, és odaadta utolsó 3 fontját. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.