Hazánkban vényköteles marad a sürgősségi fogamzásgátló

Forrás: Thinkstock -
Magyaroroszág vényköteles recept fogamzásgátlás fogamzásgátló sürgősség Európai Bizottság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészségügyért felelős tárca egy gyors jogszabály-módosítással vénykötelessé tette azt a sürgősségi tablettát, amely január elején az Európai Bizottság döntése alapján elvben szabadforgalmú szerként szerte az unióban megvásárolható lenne a patikákban.

Számos fogamzásgátlási lehetőség közül választhat manapság. Melyik illik hozzád a legjobban? Tudd meg IDEkattintva!

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal még novemberben tette közzé honlapján az ajánlást, amellyel az ellaOne sürgősségi fogamzásgátlót minden tagországában kivette a receptköteles készítmények köréből. A hatóság javaslatát az Európai Bizottság jóváhagyta. Ám miután a tagállamok nemzeti hatáskörben dönthetnek arról, melyik orvosságot sorolják a vénnyel vagy vény nélkül kiválthatók körébe, így nincs akadálya annak, hogy nálunk továbbra is korlátozzák a hozzáférést – írja a nol.hu.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Ez a tabletta az aktus utáni 72 órán belül megakadályozza a terhességet. Hozzánk hasonlóan receptre kapható a pirula még Horvátországban, Lengyelországban, Németországban és Olaszországban.

Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Spanyolország és Szlovénia törvényi szabályozása életkori megszorítások nélkül engedélyezi az esemény utáni tablettához való hozzájutást, de előírás, hogy a készítmény megvásárlása előtt a gyógyszerésszel konzultálni kell.

Ennél is liberálisabb Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovákia és Svédország szabályozása: a levonorgestrel-tartalmú esemény utáni tablettát a vásárló maga veheti le a patikák polcairól, azaz nemcsak az orvosi rendelvény, hanem a gyógyszerésszel való konzultáció sem feltétele a beszerzésnek.

Az EU-n kívül Norvégiában, Svájcban és Szerbiában, továbbá Izraelben és Törökországban szintén a szabadforgalmú státuszúak között van a levonorgestrel hatóanyagú sürgősségi fogamzásgátlók (Norvégia kivételével a gyógyszerész adja ki a betegnek).

Az Egyesült Királyságban az egészségügyi szakemberek térítésmentesen is elláthatják a rászoruló nőket sürgősségi fogamzásgátlóval. Franciaországban 2000 decembere óta a középiskolai védőnők is jogosultak esemény utáni tablettával ellátni a diákokat.

Hüvelygyűrű, implantátum és társaik - a Life.hu ITTgyűjtötte össze a legjobb és legmodernebb fogamzásgátló módszereket!

Bréking! Már Katalin hercegnőt is követheted Twitteren és Instagramonhttp://www.life.hu/news/20150115-katalin-hercegno-vilmos-herceg-es-harry-herceg-is-csatlakozott-a-twitterhez-es-az-instagramhoz.htmlErzsébet királynő után a brit királyi családi ifjú hercegei és hercegnéje is csatlakozott a közösségi média néhány platformjához.News--Ezt a videót minden nőnek látnia kell!http://www.life.hu/news/20150115-video-amit-minden-nonek-latni-kell-hogyan-huz-fel-egy-no-34-es-nadragot.htmlNe tagadd, hogy ismerős az érzés, amikor egy számmal kisebb nadrágot próbálsz magadra cincálni. Persze sikertelenül. Ebben a videóban minden nő magára ismerhet. Kötelező megnézni!News--Tündérszép Budapest - így nézett ki fővárosunk a '30-as évekbenhttp://www.life.hu/news/20150115-budapest-igy-nezett-ki-az-1930-as-evekben.htmlGyönyörű útifilm került fel az internetre 1938-ból. Képzeletben végigsétálhatunk Budapest utcáin 77 évvel ezelőtt. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.