Harmincezer forint büntetés járhat annak, aki nem jelenti be a kutyáját

Forrás: Thinkstock -
kutya önkormányzat ebösszeírás bírság háziállat gazda gazdi chip
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Harmincezer forintos bírságra számíthat, aki nem jelenti be a kutyáját az önkormányzatnál. Hallottál már az ebösszeírásról?

A 2012-es állatvédelmi törvény miatt háromévente kötelező összeírni, hány kutya él Magyarországon. Tavaly decemberig lehetett kötelezően bejelenteni minden négy hónapnál idősebb kutyát az önkormányzatokon. Függetlenül attól, hogy van-e benne chip, vagy nincs. A VS.hu információi szerint a kutyatulajdonosok közül nagyjából minden második nem is hallott még az ebösszeírásról.

Forrás: Thinkstock

A jogszabály szerint az adatlapon szerepelnie kell a kutya fajtájának, nevének, tulajdonosa nevének, elérhetőségének, a kutyába ültetett chip számának és annak, hogy melyik állatorvos ültette be. Aki nem szolgáltat adatot kedvencéről, minimum harmincezer forintra büntethető.

Tudod, mivel eteted a kutyádat?

Nem mindegy, mi lesz a kutya vacsorája. Olvasd el ITT, mi lett a NÉBIH kutyatáp-tesztjének eredménye!

2013 óta kötelező minden négy hónaposnál idősebb kutya chipeltetése, negyvenötezer forint bírság szabható ki a chipeletlen ebek gazdáira.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.