pszichológiai vizsgálat pilóta légitársaság teszt Lufthansa Andreas Lubitz értékelés orvos ellenőrzés Germanwings BBC
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Germanwings-katasztrófa ügyében nyomozó rendőrök korábbi megállapításai szerint a gép másodpilótája, Andreas Lubitz szándékosan vezette a földnek az A320-as Airbust. A pilóták pszichológiai vizsgálatai miatt komoly ellenőrzések indultak a világ valamennyi légitársaságánál.

A Germanwings anyavállalata, a Lufthansa állítása szerint Lubitz esetében semmilyen jel nem utalt arra, hogy mentális problémái lettek volna a 150 ember életét követelő tragédia előtt – írja a BBC.

Forrás: Thinkstock

A szándékos emberöléssel vádolt öngyilkos pilóta a rendőrség eddigi fejleményei szerint szándékosan irányíthatta a földnek a repülőgépet, miután társát kizárta a fülkéből.

Szerelmi csalódás, kiégés és depresszió

A rendőrségi nyomozás során talált bizonyítékok szerint Andreas Lubitz szerelmi kapcsolata nem sokkal a katasztrófa előtt ért véget - a hírek szerint ez is közrejátszhatott a tragédiában. Az okokról bővebben ide kattinva olvashatsz.

A repülőgép-katasztrófa miatt most még nagyobb figyelem irányul a pilóták pszichológiai vizsgálatainak jellegére. Eddig sajnos a jelek szerint úgy tűnik, a feltételezések ellenére nem kellett szigorú mentális értékelésen átesniük a pilótáknak: Carsten Spohr, a légitársaság vezérigazgatója szerint Európában nincs kötelező pszichológiai vizsgálat erre vonatkozóan.

Családi háttér és aktuális kedv

A Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője elmondta, hogy a legtöbb pilótaképző iskolában pszichológiai szempontból még nem szűrik a jelentkezőket, csak miután a pilóta munkát kap valamelyik légitársaságnál. Ekkor az orvos – ahogy a BBC fogalmaz – „egy nagyon intenzív" tesztnek veti alá: kikérdezik őket hátterükről, beleértve a családi és az érdeklődési körüket, hogy voltak-e depressziósak, illetve tapasztaltak-e már öngyilkossági hajlamot.

A repülési orvosszakértő ezt a tesztet minden évben avagy félévben elvégzi a náluk dolgozó pilótákon. Ez a három és fél oldalas értékelés, amelynek mindössze hat sora vonatkozik a mentális egészségi állapotra, olyan pontokat tartalmaz, mint egy általános pszichológiai vizsgálat, az aktuális kedv, az alvási szokások és az alkoholfogyasztás.

Figyelik még továbbá a megjelenést, a beszédet, a hangulatot, a gondolkodást, az észlelést, a kognitív viselkedést, illetve minden kábítószer-használatra vagy alkoholfogyasztásra utaló jelet. A szakértők véleménye szerint egyelőre nincs semmilyen biztos pszichikai szűrés vagy vizsgálat az ilyen esetek kivédésére.

Van megoldás

A BBC által megkérdezett egykori pilóta, Tristan Loraine szerint egyetlen megoldás létezik: meg kell akadályozni, hogy a pilóta egyedül maradjon a fülkében. „A legésszerűbb, ha egy légiutas-kísérő is marad a pilótafülkében." Ez az, amit az Amerikai Légiügyi Szövetség már elfogadott, amelyen most Európa is mérlegel és amelyet a Magyarországon is működő Wizz Air már meglépett:

„A Wizz Air megerősíti, hogy felülvizsgálta a pilótafülkére vonatkozó szabályait és új eljárást vezet be, amely biztosítja, hogy a pilótafülkében soha nem tartózkodhat kizárólag egy személy. Amennyiben az egyik pilóta elhagyja a pilótafülkét, akkor az egyik légiutas-kísérő fog helyette a fülkében tartózkodni. Az új eljárás bevezetését üdvözölte a magyar légügyi hatóság." - mondta Daniel de Carvalho, a légitársaság szóvivője.

Harrison Ford repülőgép-szerencsétlenség áldozata letthttp://www.life.hu/news/20150306-forgatas-kozben-egy-kis-repulovel-zuhant-le-harrison-ford.htmlKaliforniában történt a szerencsétlenség, egy filmforgatás kellős közepén. News--Balesetet szenvedett Schumacher fiahttp://www.life.hu/news/20150319-balesetet-szenvedett-michael-schumacher-fia-mick.htmlMick Schumacher, a hétszeres Forma 1-es világbajnok Michael Schumacher 15 éves fia 160 km/órás sebességgel csúszott ki egy német versenypályán, ahol egy Formula 4-es versenyautót tesztelt.NewsOrigoÚjabb légi probléma! Barcelonában kényszerleszállást hajtott végre egy A320 repülőhttp://www.life.hu/news/20150326-kenyszerleszallast-hajtott-vegre-barcelonaban-egy-a320-airbus-repulogep.htmlA Vueling spanyol fapados légitársaság gépe csütörtök délelőtt hajtott végre kényszerleszállást a barcelonai El Praton. Ugyanolyan típusú, A320-as géppel, mint az Alpokban lezuhant repülő. NewsThinkstockTragédia! Lezuhant és meghalt egy ember a budai bevásárlóközpontbanhttp://www.life.hu/news/20150209-meghalt-egy-ember-egy-ii-keruleti-budai-bevasarlokozpontban-ugy-tudni-leugrott-a-harmadik-emeletrol.htmlMeghalt egy ember a II. kerületi bevásárlóközpontban hétfő délelőtt. Úgy tudni, lezuhant a 3. emeletről.News--Andy Vajna: „Az első repülőgépem sok évvel ezelőtt lezuhant"http://www.life.hu/bulvar/20150306-kiderult-andy-vajna-producer-elso-maganrepulogepe-sok-evvel-ezelott-lezuhant-es-mindenki-aki-rajta.htmlA sikeres producer elmesélte, miért nem használja a magánrepülőgépét és miért mondott le végleg erről a luxusról.TV + Bulvár--A McLaren nem érti Alonso balesetéthttp://www.life.hu/news/20150314-a-mclaren-nem-erti-alonso-balesetet.htmlA McLaren korábban egy erős széllökéssel magyarázta Fernando Alonso balesetét, amely az első barcelonai tesztsorozat végén történt, ám most elismerték, hogy nem tudtak fényt deríteni a pontos okára.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.