Pörgesd fel magad! Indul a nyári időszámítás – Vasárnap óraátállítás

Forrás: Thinkstock -
spórolás nyári időszámítás óraátállítás téli időszámítás bűncselekmény baleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Légy résen és állítsd maximumra a bioritmusod! Szükséged is lesz rá, ugyanis vasárnap újra itt az idő, hogy előreállítsd az órádat.

Vasárnap éjjel az órákat 2 óráról 3 órára állítják át, ezért a vasárnapi lustálkodásod biztos, hogy tovább fog tartani a megszokottnál. Hétfőn pedig egy órával előbb csörög majd az órád és a reggeli kávédat vagy teádat hamarabb szürcsölgetheted el. Cserébe később fog sötétedni, nyitnak a borozós, lazulós teraszok és tovább lehet bandázni a barátnőkkel, barátokkal.

Forrás: Thinkstock

Eleinte azért javasolták az időátállítást, mert a napfényes órák magasabb száma miatt, energiát lehet vele megtakarítani. Az viszont naiv elképzelés, hogy a közvilágítással spórolunk, ez azért nem igaz, mert átállítás ide vagy oda, a sötét órák száma nem csökken. Pozitívum lehet viszont, hogy mivel később sötétedik, jobb az emberek közérzete és csökken a szürkületben elkövetett bűncselekmények és a balesetek számát.

A laza olaszok úgy gondolták, nem macerálnak tovább az idővel, és 2011-ben abbahagyták az óraátállítást és a nyári álláson hagyták az óra mutatóit. Magyarországon még folyik az érvek ellenérvek vitája, de egyelőre március utolsó vasárnapjától nálunk még ugranak egyet a mutatók, és ha tetszik, ha nem, kevesebb lustálkodásban lehet részünk hétfőtől, egészen október utolsó vasárnapjáig, amikor is kezdődik a téli időszámítás.

Időátállítási kisokos

A mesterséges világítás helyettesítésére (és ezzel az üzemanyag háborús célokra való megtakarítására) elsőként Németország alkalmazta a nyári időszámítást, amit 1916. április 30-án 23:00-kor vezettek be. Ezt akkor, az első világháború alatt gyorsan átvette Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra. A második világháború kitöréséig nem is merült fel a használata. Akkor ismét a háborús erőforrásokkal való spórolás miatt vezették be.
Magyarországon 1954-57-ben még a munkanapok esti elektromos csúcsterhelésekor jelentkező nehézségek enyhítésére alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.
Nem volt jogosítványa a belvárosi gázolónakhttp://www.life.hu/news/20150327-a-deak-teri-gyalogosokat-gazolo-sofornek-nem-volt-jogositvanya.htmlNem tudni, mi volt az oka annak, hogy a fiatal nő elgázolta a járdán a gyalogosokat. Nagyjából száz méteren át letarolt mindent, ami az útjába került, és jogosítvány nélkül vezette az autót. Őrizetbe vették. News--Gyászol az Omega zenekarhttp://www.life.hu/news/20150327-gyaszol-az-omega-zenekar-elhunyt-kuronya-miklos-a-hangmernokuk.htmlA legendás együttes hangmérnökét Küronya Miklóst egy hónapja baleset érte, kómába került és és most elhunyt.News--Újra lehet Budapesten hullámvasutaznihttp://www.life.hu/news/20150326-budapesten-az-allatkertben-ujra-lehet-hullamvasutazni.htmlElkezdődött a főszezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben és a hozzá tartozó Holnemvolt Parkban, ahol csütörtöktől újra birtokba veheti a közönség a hullámvasutat, a mesecsónakot és az összes játékot. NewsThinkstockMicsoda csók! Ismét Julia Robertsszel csőrözött Richard Gerehttp://www.life.hu/news/20150326-julia-roberts-es-richar-gere-a-micsoda-no-ket-sztarja-ismet-csokoloztak-a-film-evforduloja.htmlHuszonöt év után újra lesmárolta kedvenc partnerét Julia Roberts! A csókot a kultikus sikerfilm, a Micsoda nő! évfordulója alkalmából váltotta a két színész.NewsOrigoRózsaszínre festette a macskáját a nő, az állat belehalt a mérgezésbehttp://www.life.hu/news/20150326-rozsaszinre-festette-macskajat-a-no-az-allat-belehalt-a-mergezesbe.htmlEgy orosz médiaszemélyiség, Elena Lenina rózsaszínre festette a macskáját, mert olyan partira volt hivatalos, ahol csak rózsaszínben lehetett menni. NewsOrigoMa 50 éves a szinglik bálványahttp://www.life.hu/news/20150325-sarah-jessica-parker-a-szex-es-new-york-sztarja-50-eves-lett.htmlKirobbanó formában van a Szex és New York divatdiktátor sztárja, Sarah Jessica Parker, akiről senki sem mondaná meg, hogy éppen 50. születésnapját ünnepli ma.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.