kezdeményezés Föld napja természetvédelem környezetvédelem Magyarország megóvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Immár 25 éve ünnepeljük Magyarországon is a Föld Napját. A világszintű kezdeményezés – amely 45 éves múltat tudhat maga mögött – szervezői minden évben különféle eseményekkel irányítják rá a figyelmet a természet védelmére. 

Április 22-e a Föld Napja, mely idén dupla ünnepnek számít itthon: Magyarország ugyanis 25 éve csatlakozott az akcióhoz, amely a környezet megóvására hívja fel a figyelmet.

Forrás: Thinkstock

A Föld Napja Alapítvány honlapján hangsúlyozzák: bár sokat tettünk Földünkért, mégsem eleget, ezt bizonyítja, hogy a 2014-es év lett az eddigi legmelegebb év a mérések 1900 körüli kezdete óta, és éppen ezért nem csupán a világnapon, hanem az év többi napján is tennünk kell a természet megóvásáért. A környezet zöldítése, a fák és a haszonnövények ültetése, a komposztálás, a megfelelő szigetelés, a környezetbarát közlekedés és a környezettudatos vásárlás mind-mind olyan módszer, amellyel bárki tenni tud a környezetéért!

Vegyszermentes mintagazdaság itthon

A Föld Napja kezdeményezéshez idén a Pro Lecsó elnevezésű kertgazdálkodási program is csatlakozott. A Miskolctól 12 kilométerre található hejőkeresztúri ökológiai gazdálkodás kifejezetten hátrányos helyzetű és más kistelepülések számára lett kidolgozva. Lényege, hogy az adott önkormányzat parlagon heverő földjeit a lakosok önkéntességi alapon, vegyszerek felhasználása nélkül művelik, a megtermelt zöldségeket pedig szabadon felhasználják. Így a Pro Lecsó program egyszerre erősíti a közösségi tudatot, csökkenti a munkanélküliséget, és segíti az egészséges és fenntartható életmódot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.