Viharos szél és sok eső - ez vár ránk a héten

Forrás: Thinkstock -
eső vihar időjárás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Kedden a késő délutáni órákban északnyugat felől markáns hidegfront éri el az országot, ezért a Dunántúlon és a főváros térségében nagy területen viharossá fokozódik a szél. A meteorológiai szolgálat keddre Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém megyére adta ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladhatják. Baranya, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten ugyancsak az erős szél miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

Forrás: Thinkstock

Emellett hozzátették, hogy elsősorban a Dunántúlon a fronthoz kapcsolódva várható zivatar, másutt (főként délkeleten) csak elvétve valószínű zivatar kialakulása, viharos széllökés, jégeső, lokálisan felhőszakadás kíséretében. A felhőszakadás veszélye miatt Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ott az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17-22 Celsius-fok között alakul, de a Dunántúlon helyenként néhány fokkal hűvösebb lesz. Késő este 7-16 fok várható, keleten lesz enyhébb az idő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.