A Jupiter és a Nap ikertestvérére bukkantak csillagászok

Forrás: Thinkstock -
csillagászat Nap Jupiter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Naprendszerre vélhetően kísértetiesen hasonlító távoli bolygórendszert fedezett fel csillagászok egy nemzetközi csoportja a Cet csillagképben, benne a Jupiter és a Nap ikertestvérével.

A brazil kutatók vezetésével dolgozó tudósok szerint gyanítható, hogy a Jupiterhez nagyban hasonlító bolygó és a Napra emlékeztető csillag között kőzetbolygók keringenek. A csillagászok a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium (ESO) 3,6 méteres teleszkópja segítségével tették felfedezésüket. Ezen a teleszkópon működik a nagy pontosságú színképelemző, a HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher), a világ legpontosabb "bolygóvadásza".

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A Jupiter messze a legnagyobb bolygója a Naprendszernek. A gázóriástól a Naphoz közelebbi pályán kőzetbolygók keringenek, a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars. Újabb elméletek szerint a bolygók ezen - az élethez elengedhetetlenül szükséges - elrendeződését a Jupiter és az a nehézségi erő alakította, amelyet a gázóriás a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése során gyakorolt.
"Mindezek alapján a Jupiter egy ikertestvérének azonosítása mérföldkő lenne egy olyan bolygórendszer felfedezésében, amely a miénk mása" - emelte ki közleményében az ESO. A távoli naprendszerben a tudósok leírása szerint a Jupiterhez hasonló bolygó a Jupiteréhez hasonló pályán kering egy Naphoz hasonló csillag - a HIP 11915 - körül, ugyanolyan távolságra, mint a Naprendszerben.

A kutatók emlékeztettek arra, hogy korábban már sok Jupiter-szerű bolygót találtak Nap-szerű csillagoktól különböző távolságra. Az óriásbolygó most megismert ikertestvére és csillaga ugyanakkor az eddigi legpontosabb mása a Napnak és a Jupiternek. A felfedezés megerősítéséhez azonban további megfigyelésekre van szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.