Életben van Jericho, a megölt zimbabwei oroszlán, Cecil társa

Zimbabwe oroszlán orvvadász
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az állat műholdas jeladója újra rendszeresen küldi a jeleket - tudta meg Brent Stapelkamp oroszlánkutató, aki csapatával kilenc éven át tanulmányozta az állatokat.

A zimbabwei Conservation Task Force civil állatvédő szervezet szombaton tette közzé, hogy feltehetően a Cecil kölykeiről gondoskodó Jerichót is elpusztították, a műholdas jelek szerint azonban a vad él és mozog a Hwangei Nemzeti Park területén. Valószínű, hogy Stapelkamp volt az utolsó ember, aki az amerikai orvvadászon kívül Cecil, Zimbabwe leghíresebb oroszlánja közelébe kerülhetett, amikor tavaly októberben ellátta a jeladóval.

Hírességek is kiakadtak a fogorvoson, aki végzett Afrika leghíresebb oroszlánjával Forrás: Instagram

A tudós azt is elmondta, hogy amikor Cecil fejetlen tetemét végül megtalálták, már egy hete keselyűk táplálkoztak belőle. Az állatvédők úgy döntöttek akkor, az a természetes, ha a maradványokat ott hagyják, ahol megtalálták őket, hogy a maradék hús a hiénáké lehessen.

Cecil afféle menekültként, egyedül vándorolva érkezett a parkba, miután elüldözték előző területéről. "Összebarátkozott" egy másik hímmel, Jerichóval, együtt nőttek fel. Két oroszláncsalád védelmét látták el, az egyikben három nőstény él, a másikban szintén három nőstény hét kölyökkel - tette hozzá Stapelkamp. Elmagyarázta, hogy Cecil elpusztulása után Jericho talán nem lesz képes egyedül megvédeni a területet, rivális oroszlánok elűzhetik onnan, így a nőstények és a kicsinyek is veszélybe kerülnek, elkergethetik vagy meg is ölhetik őket.

Ugyan Cecil megölésének részleteit nem ismeri, beszélt arról, milyen taktikával ejtik el az állatokat: magánterületre csalják őket, mint Cecilt is, ahol nem állnak a nemzeti park védelme alatt.
Az orvvadászok zebrát vagy zsiráfot lőnek le, tetemüket fára akasztják. A nagyvad figyelmének felkeltésére néha kiveszik a csalétek belső szerveit, melyeknek "még erősebb a szaguk", majd járművük hátuljára kötve hurcolják a nemzeti park határai mentén. Az is előfordul, hogy haldokló bölény hangját rögzítik és hangszórón közvetítik azt a ragadozónak. Így a vad egyenesen a vadászok fegyvere elé szalad - ecsetelte a kutató. Hozzátette, hogy magánterületen is tilos a vadászat, amíg ki nem bocsátják a hivatalos, oroszlánokra vonatkozó kvótát, és ez idén még nem történt meg, tehát Cecil kilövése is törvénytelen volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.