Hőségriadó és viharfigyelmeztetés van érvényben

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt -
zivatar időjárás-előrejelzés hőségriadó időjárás-jelentés ország vihar kánikula jégeső riasztás figyelmeztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tizennégy megyére és a fővárosra adott ki másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat szerdára. Emellett továbbra is csaknem az egész országban lehetnek jelentős csapadékkal járó intenzív esőzések – írja az MTI.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Budapesten, Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Veszprém megyében van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés a hőség miatt.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat. A legmagasabb hőmérséklet 31-35 fok között lesz, késő estére 22-29 fokig hűl le a levegő. A Dunántúlon, illetve az ország középső és keleti részén élők napközben zivatarra számíthatnak, amelyeket olykor felhőszakadás, jégeső és viharossá fokozódó szél kísérhet.

Vízosztás és útlocsolás a fővárosban

A fővárosban fokozott készenlétet rendeltek el a hőség miatt: folyamatosan locsolják a budapesti közlekedési hálózatot, figyelik az ivókutakat, illetve szerdán és csütörtökön is hűtött zacskós vizet osztanak a Deák téren.

A felhőszakadás veszélye miatt a fővárosra, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára. Ezeken a területeken egy-egy intenzív zápor, zivatar során rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat. Az országos tisztifőorvos szerdától hétfő éjfélig ismét hőségriasztást rendelt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.