óraátállítás téli időszámítás idő évszak időszámítás tél óra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október 25-én kezdődik a téli időszámítás, az órákat vasárnap hajnalban kell 3 óráról 2 órára visszaállítani - közölte az MTI. A MÁV-Start arról tájékoztatott, hogy nemzetközi és belföldi járatokat is érint az óraátállítás.

A Mavir évek óta méri és elemzi az adatokat, amelyekből megállapítható, hogy az átállítással évi mintegy 120 ezer megawattóra villamos energiát takarít meg az ország, ez 30-40 ezer háztartás éves energiaszükséglete, vagyis megfelel egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztásának.

Forrás: Thinkstock

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, nyáron annál kevesebb világítást kell használni - olvasható a Mavir közleményében.
Becsléseik szerint az óraátállítással a magyar fogyasztók évente a nyári időszámítás alatt mintegy 4-5 milliárd forintot takaríthatnak meg villamosenergia-költségeikből.

A Máv-Start közölte, hogy Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint az óraátállítás: a Bécs-Budapest-Bukarest vonalon közlekedő Dacia nemzetközi vonat mindkét járata a békéscsabai állomáson várakozik a téli időszámítás szerinti indulási idejére.
A budapesti Nyugati pályaudvarról 0 óra 48 perckor induló szobi személyvonat a teljes útvonalon a nyári időszámítás szerint közlekedik. A 2510-es számú, szintén a Nyugatiból 0 óra 43 perckor induló szolnoki személyvonat ugyancsak a teljes útvonalon a nyári időszámítás szerint halad.
A Debrecenből 2 óra 36 perckor induló budapesti sebesvonat viszont a teljes útvonalon már a téli időszámítás szerint jár, Debrecenben megvárja a téli időszámítás szerinti indulási idejét.

Életveszélyes lehet Kínából csomagot rendelnihttp://www.life.hu/news/20151022-veszelyes-olykor-fertozo-anyagokat-rejtenek-a-kinaba-legipostaval-feladott-csomagok.htmlHIV-antigéneket, növényekre veszélyes férget és egyéb veszélyes, illetve engedélyhez kötött anyagokat találtak tízezer számra a külföldről légi úton feladott átlagos csomagokban a pekingi karantén hivatal illetékesei. NewsOrigoHolttestre bukkantak a Vámház körútonhttp://www.life.hu/news/20151020-holttestre-bukkantak-a-vamhaz-koruton.htmlHolttestet találtak kedden délben Budapesten a Kálvin térnél, a Vámház körúton. NewsÉdesapja mellé temették Jim Carrey öngyilkos exbarátnőjét, Cathriona White-othttp://www.life.hu/news/20151010-eltemettek-jim-carrey-ongyilkos-ex-baratnojet-cathorina-white-ot.htmlMegható szertartás keretein belül, édesapja mellett helyezték örök nyugalomra Cathriona White-ot, Jim Carrey egykori barátnőjét, aki nemrég gyógyszerekkel vetett véget életének. A temetésén egykori szerelme, a hollywoodi színész is részt vett. News--Kiszabadult Oscar Pistorius - Luxusvillában tölti ötéves házi őrizetéthttp://www.life.hu/news/20151020-egy-nappal-elobb-kiengedtek-oscar-pistoriust.htmlA tervezettnél egy nappal korábban, az éj leple alatt engedték ki a börtönből Oscar Pistoriust, aki nagybátjya luxusvillájában kezdte meg öt évig tartó házi őrizetét. News--Háromszor öklelte fel a bika, de épségben megúsztahttp://www.life.hu/news/20151008-haromszor-oklelt-fel-a-bika-spanyolorszagban-de-meguszta.htmlHáromszor öklelte fel a bika, mégis, csodával határos módon, komoly sérülések nélkül megúszta az esetet egy férfi a kelet-spanyolországi Almassora városában rendezett bikafuttatáson - adta hírül az El Periódico Mediterráneo című napilap. News--Elítélték a magyart, aki egy próbafülkében nyúlt magához Angliábanhttp://www.life.hu/news/20151019-probafulkeben-vegzett-onkielegitest-egy-magyar-angliaban.htmlNégy hét börtönt és pénzbüntetést kapott az a magyar férfi, aki Angliában egy próbafülkében nyúlt magához. Állítólag nem ez volt az eslő eset. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.