Most végleg eldőlhet, mi lesz Oscar Pistoriusszal

Forrás: AFP/Herman Verwey -
gyilkosság Oscar Pistorius bíróság Reeva Steenkamp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megkezdődött a barátnőjét meggyilkoló Oscar Pistorius paralimpiai bajnok fellebbviteli tárgyalása a dél-afrikai Legfelső Fellebbviteli Bíróságon.

A férfit tavaly ítélték ötévi szabadságvesztésre, mert 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra.

Forrás: AFP/Herman Verwey

Kedden az ügyészek és Pistorius védői előterjesztik érveiket az ötfős bírói testületnek, amely majd arról dönt, hogy helyben hagyják a korábbi ítéletet vagy súlyosbítják azt. A bírók új eljárást is kezdeményezhetnek. Az ügyészek azt állítják, hogy a bíró hibát vétett a tárgyalás során, amikor felmentette Pistoriust barátnője meggyilkolásának vádja alól és gondatlanságból elkövetett emberölés címén hozott ítéletet.

Pistorius egy évet töltött börtönben. A dél-afrikai törvények értelmében a nem szándékos emberölést elkövetők börtönbüntetésük egyhatodának letöltése után házi őrizetben tölthetik hátramaradt büntetésüket. A korábbi sportolót október 20-án kiengedték a börtönből azzal, hogy büntetése hátralévő részét házi őrizetben kell letöltenie.

Amennyiben a bíróság helyt ad az ügyészség érvelésének Pistoriusra, aki egyébként kedden nem volt jelen a tárgyaláson, akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.