Vélemények kereszttüzében: a pécsi állatkertből kiszökött farkas halála

Forrás: Biosphoto/Niko Pekonen -
halál Pécs vadászat Farkas állatkert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány nappal ezelőtt a pécsi állatkertből kiszökött farkas után eredt az állatkert igazgatója, Szatyor Miklós és csapata. Céljuk az állat altatólövedékkel való elkábítása és befogása volt. Az akció azonban nem várt fordulatot vett: Szatyor éles lövedékkel elpusztította az állatot. A történetben sok az ellentmondás és a véleményeket illetően az ország is kettészakadt. 

Ritkán tapasztalható támadások kereszttüzébe került Szatyor Miklós. A radikális állatvédők egyenesen a vérét kívánják, de sok mezei kommentelő is úgy vélte, az igazgató nem méltó a tisztségére egy ilyen tett után és le kellene mondania. Sőt, az Állatmentő Liga hamar internetes petíciót is indított a lemondásáért, amelyet azóta már 10 ezernél is többen írtak alá.

Sokan azt nem értik, hogy hogyan került az állatkert igazgatójának fegyverébe éles lövedék és miért nem altatólövedékkel indult el befogni Szatyor a szökött farkast, ahogyan azt rajta kívül mindenki más tette. Ellentmondások sokasága látott napvilágot az üggyel kapcsolatban, Szatyor például korábban azt mondta,

túlságosan messze volt a farkastól, később pedig azt, hogy azért lőtte ki, mert az állat támadóan lépett fel, vicsorgott és morgott.

Rosszindulatú nyelvek szerint az egyébként hobbivadász állatkert igazgató azért lőtte ki a farkast, hogy bundáját egyfajta trófeaként hazavigye, ám kiderült: mivel nem hivatalos vadászat közben ejtette áll az állatot, ez nem lehetséges.

Illusztráció Forrás: Biosphoto/Niko Pekonen

A pártfogók is hallatják a hangjukat

Többen akadtak ugyanakkor olyanok is, akik védelmükbe vették Szatyor Miklóst. Elsőként Horkai Zoltán, nemzetközileg elismert farkastréner állt ki mellette nyilvánosan, később pedig felkerült és hamar elterjedt az interneten egy korábbi, farkas támadáson átesett férfiről szóló tévés műsor. E szerint Rappai Somának maradandó sérüléseket okozott a húsz évvel ezelőtti támadás, ennek ellenére szereti az állatokat, de szerinte jó döntést hozott Szatyor Miklós, amikor kilőtte a farkast. Legutóbb a pécsi polgármester, Páva Zsolt szentelt Facebook-bejegyzést az ügynek, szintén az igazgató mellé állva. Mint írja: "Az emberi élet védelménél nincs fontosabb! Én még nagyon is jól emlékszem az 1995-ös tragédiára (Rappai Soma története – a szerk). Úgy látszik, mások már nem. Szerencsére sokan vannak azok is, akik józanul képesek gondolkodni."

Szatyor Miklóst már sokan keresték a témában, érthető okokból azonban nem kívánt nyilatkozni, és egyelőre a lemondását sem tervezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.