Elhunyt Eldar Rjazanov, a leghíresebb szovjet kultfilmek rendezője

Forrás: Thinkstock -
halál rendező Moszkva kultfilm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem sokkal 88. születésnapja után meghalt Eldar Rjazanov, a Sors iróniája és számtalan más nagy sikerű szovjet játékfilm rendezője.

Az utóbbi időben sokat betegeskedő orosz rendező egy moszkvai kórházban hunyt el. Halálhírét helyi idő szerint hétfőn a család szóvivője erősítette meg.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Az orosz filmrendező, aki 85 éves korában megkapta az Élő legenda díjat, saját elmondása szerint nem is rendező, hanem író akart lenni. Ettől függetlenül több nemzedék nőtt fel a szovjet valóságot, az orosz lelket ironikusan bemutató filmjein, a Karneváli éjszaka, az Irodai románc, a Kétszemélyes pályaudvar, az Olaszok hihetetlen kalandjai Leningrádban vagy a Sors iróniája című alkotásokon.

Legnépszerűbb filmjeit a szakma és a kritika kezdetben bukásra ítélte. Az 1956-ban bemutatott Karneváli éjszakáról a Moszfilmnél így vélekedtek: "reménytelen a helyzet, hiszen a felét már leforgatták, a színészeket késő lecserélni, a rendezőt értelmetlen lenne elkergetni, mert senki sem lenne hajlandó befejezni a filmet. Nem marad más hátra, mint mielőbb befejezni és elfelejteni mint egy rémálmot." A szovjet filmbizottság úgy határozott, a mozikban mindenféle előzetes beharangozó nélkül vetítsék a Karneváli éjszakát. Az emberek azonban a bemutató után sorban álltak a jegyekért, és végül 50 millióan nézték meg az alkotást.

A mai napig hatalmas népszerűségnek örvendő filmje, a Sors iróniája Emil Braginszkij azonos című, sikerrel játszott darabja alapján készült. A szilveszteri szaunázás és vodkázás miatt elcserélt város, lakás és menyasszony történetét humorral feldolgozó lírai filmhez Rjazanov 1969-ben kezdett hozzá. A filmekről döntő bürokrácia kezdetben nem lelkesedett az ötletért, a szovjet televízió és rádió elnöke azonban kiállt a forgatókönyv mellett. A filmet 1976. január 1-jén mutatta be a televízió. Akkora sikert aratott, hogy elnyerte az év filmje címet. Azóta nem múlhat el nélküle az újév a volt Szovjetunióban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.