Tömeges péniszátültetésre készülnek Amerikában

Forrás: Thinkstock -
pénisz veterán átültetés Amerika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Péniszátültető műtéteket készülnek végrehajtani sérült amerikai háborús veteránokon a Johns Hopkins Egyetem (JHU) orvosai. A 12 órás beavatkozás magába foglalja a legfontosabb idegek és erek összevarrását, amelynek segítségével helyreállítható a szerv vizelési és végső soron a szexuális funkciója is - írja a BBC.

Az orvosokból álló csapat 60 veteránt készül megműteni a kísérlet részeként. Az első beavatkozáskor egy fiatalon elhunyt donor hímtagját ültetik át a család engedélyével. Az orvosok szerint van remény arra, hogy a páciens 6 és 12 hónap közötti időn belül már érezni is képes lesz az átültetett nemi szervvel. A sérülések és az operáció sikerének függvényében még az is lehetséges, hogy az átültetett szervekkel a későbbiekben gyermeket is nemzhetnek a páciensek.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint 2001 és 2013 között összesen 1367 katonai szolgálatot végző, többségükben 35 évnél fiatalabb férfi szenvedett a nemi szerveit érintő sebesüléseket Irakban és Afganisztánban. Sok katona sérülését házi készítésű robbanószerkezetek okozták. Bár létezik megfelelő védőfelszerelés, néhány katona inkább nem viseli, mivel akadályt jelenthet a gyors mozgásban. A műtéten átesett veteránokat öt évig fogják megfigyelni, ez idő alatt a tudósok szeretnének bizonyítékokat gyűjteni arról, érdemes-e szélesebb körben is alkalmazni az eljárást.

Mindeddig hivatalosan két péniszátültető műtétet hajtottak végre a világon. Az egyik Kínában történt 2006-ban, a források szerint az operáció ugyan jól ment, ám a szervet a páciens később pszichés okokból mégis eltávolíttatta. Az egyetlen sikeres péniszátültetésként számon tartott második műtét Fokvárosban zajlott, ahol egy fiatal férfi kapott új péniszt, miután a sajátjából csupán egyetlen centiméter maradt meg egy félresikerült körülmetélés eredményeként. A legújabb jelentések szerint a műtét sikeres volt, és a páciensnek már gyermeke is van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.