Elhunyt Ellsworth Kelly, világhírű absztrakt festő és szobrász

Forrás: AFP/Mandel Ngan -
Ellsworth Kelly halál szobrász művész festő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai művészt 92 éves korában New York állambeli otthonában érte a halál.

Ellsworth Kelly vasárnap hunyt el, halálához természetes okok vezettek. A művész a New York-i Newburghben született 1923-ban. Szolgált a második világháborúban, majd évekig Franciaországban tanult művészeteket. Első önálló kiállítását is Párizsban rendezték 1951-ben. Később aztán visszatért az Egyesült Államokba, New Yorkban telepedett le.

A művész Obama elnökkel Forrás: AFP/Mandel Ngan

Kelly nagy hatású életművét több alkalommal is retrospektív kiállításon mutatták be, többek között a New York-i Guggenheim Múzeumban és a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában. Köztéri alkotásai is voltak, és egy alkalommal ő szerkesztette a Die Welt című tekintélyes német lap művészeti köntösben megjelenő számát. Neve összefonódott a hard-edge painting nevű irányzattal. Kelly rajongott Kandinszkij műveiért, de Picassót és Matisse-t is azon művészek közé sorolta, akik nagy hatással voltak rá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.