Beperelték az ismert magyar humoristát

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt -
Donászy Magda vers per Varga Ferenc József
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Donászy Magda költőnő fia beperelte Varga Ferenc Józsefet beperelte. Az ok: a humorista sokszor használta a néhai költőnő nevét a kabarétréfáiban. 

Donászy Magda fia állítja, a humorista jogtalanul használja a költőnő nevét, visszaél annak szellemi termékeivel, valamint kegyeletsértést követ el - írja az Origó.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Varga a portálnak kifejtette, szerzői jog megsértéséről szó sincs, hiszen minden esetben a saját versei előtt mondja be, hogy 'Donászy Magda verse', ráadásul a költőnőt nem minősíti. Hozzátette, az idősebbek értik a poént és még véletlenül nem hiszik azt, hogy ezek Donászy-versek lennének. Ők emlékeznek arra, hogy szocializmus szinte minden iskolai ünnepségen előkerült a költőnő neve.

"Amikor gyerek voltam, majdnem minden vershez odamondta valaki, hogy Donászy Magda verse,
még akkor is, ha az nem az ő verse volt. Végül bennem is megmaradt, de ezzel nem vagyok egyedül, több humorista kollégámban elevenen él az emlék. Tény, hogy én használom a legsűrűbben, csináltam ebből egy visszatérő motívumot, ami a kabaré műfajában nem szokatlan" - mondta Varga az Origónak. "Tény, hogy ezekben a versekben van egy kis társadalomkritikai él és egy-két csúnyább sor, de ezek mind elhangozhattak a Rádiókabaréban, amelynek a szerkesztősége – Sinkó Péterrel az élen – nagyon figyel arra, hogy betartsa a vonatkozó jogszabályokat. Sértő, trágár dolgok be sem kerülhettek volna a műsorba" - tette hozzá.

Vargával a Fővárosi Törvényszék levélben ismertette a keresetet a napokban: "A vaskos boríték 23 oldalas anyagából mindössze egy oldal volt a Törvényszéké, a többi a felperesé, amelyben összeszedte az általam írt eddigi verseket. Valahol sérelmezem, hogy az utóbbi gyöngyszemeim kimaradtak belőle" – mondta Varga, és elárulta, a bíróság első fokon elutasította a keresetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.