Autósok, figyelem! Eltörölték az 5 perces szabályt

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás -
szabály Budapest parkolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megváltoztak a parkolási szabályok Budapesten. Eltörölték az 5 perces szabályt, azaz, hogy a parkolástól a jegyvásárlásig 5 perc állt a renelkezésünkre. Tehát ezentúl futni kell az automatáig, és imádkozni, nehogy megjelenjen az ellenőr. Ráadásul, ha ez mégis megtörténik, akkor sem mutathatjuk be az érvényes jegyünket utólag még az ügyfélszolgálaton sem.

A parkolási szabályok módosítását február 17-én fogadta el a közgyűlés -írja az Mfor.hu. Az eddigi szabályok szerint ha az autósnak az ellenőrzés időpontjában volt érvényes parkolójegye, csak azt nem megfelelően helyezte el, vagy az ellenőrzés és a fizetés között nem telt el 5 percnél hosszabb idő, - vagyis épp az ellenőrzés ideje alatt vette meg a jegyet, - akkor utólag bemutathatta az ügyfélszolgálaton.

A kép illusztráció Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A módosítások viszont azt jelentik, hogy

utólag sem mutathatjuk be a parkolójegyet, ez pedig egyenlő azzal, hogy hiába van jegye az autósnak, még a pénzbüntetés kiszabása előtt, akkor sem tudja senkinek sem bemutatni,

kivéve, ha gyorsított üzemmódra kapcsolva intézi el a jegyvásárlást.

A módosítás indoklásában ehhez csak annyit fűznek, hogy "a parkolójegy utólagos bemutatása lehetőségének megszüntetése várhatóan kedvezőtlenül érinti a gépjármű vezetőket".

A kép illusztráció Fotó: Bielik István - Origo

Az ügy előzménye, hogy szeptemberben a Kúria törvényellenesnek találta és megsemmisítette a főváros parkolási rendeletének két korlátozását: a parkolójegy utólagos bemutatásának öt napos határidejét, és azt, hogy havonta erre csak egyszer volt lehetőség.

A hírportál azt is hozzáteszi, hogy így az önkormányzatok is rosszabbul járnak, mert az sms-es parkolás utáni bevételből kevesebbet kapnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.