"Köszönet elsősorban a magyar adófizetőket illeti" - Túlzásnak érzi a Kossuth-díjat Röhrig Géza

Forrás: MTI/Illyés Tibor -
Nemes Jeles László Röhrig Géza Saul fia Kossuth-díj 2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Túlzásnak érzem a Kossuth-díjat, azon leszek tehát, hogy legalább utólag megérdemeljem” - mondta Röhrig Géza író, költő, színész, a nemrég Oscar-díjjal jutalmazott Saul fia című film főszereplője, aki kedden Kossuth-díjat vehetett át a Parlamentben.

"Köszönet elsősorban a magyar adófizetőket illeti. Az ő munkájuk nélkül nem jöhetett volna létre sem a film, sem a díj” - fogalmazott Röhrig Géza. "Fölemelő egy Kossuthról elnevezett díjat átvenni, hisz ő egész életével Bibó tézisét példázta: demokrata az, aki nem fél. A magyar nemzet e csodálatos napján

mi mást is kívánhatnánk, mint minél több hozzá hasonlatosan bátor demokratát”

Nemes Jeles László és Röhrig Géza Fekete Györggyel, a Magyar Művészeti Akadémia elnökével Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nemes Jeles László, a Saul fia szintén Kossuth-díjas rendezője úgy fogalmazott: "Számomra a díj és a magas magyarországi nézőszám együtt képvisel értéket.”

"Túl azon, hogy a film az örök emberi lélek mélységeibe tekint, arra törekedtem, hogy egyetlen ember arcán és sorsán keresztül személyessé és megragadhatóvá váljon a felfoghatatlan” - fogalmazott a rendező.

Röhrig Géza, Nemes Jeles László és Erdélyi Mátyás operatő Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nemes Jeles László arra hívta fel a figyelmet, hogy "hét évtizeddel a borzalmak megtörténte után nálunk még mindig rengeteg a kibeszéletlen kérdés vagy rosszabb esetben a hazug válasz. Hiszek abban, hogy az őszinte szembenézés a múlttal az áldozatok és a vétkesek szempontjából egyaránt fontos” - írja cikkében az Origo.

"Ha a Saul fia elindít egy ilyen folyamatot és a közös múltunkat nem aktuális politikai érdekek fogják kényük-kedvük szerint megszólaltatni vagy elhallgattatni, akkor elértük ezt a célt" – mondta Nemes Jeles László.

Erdély Mátyás, a film frissen Kossuth-díjas operatőre szerint a Saul fia megszólítja és gondolkodásra készteti a nézőit, és nem egy készen kapott történelem olvasatot ad. "Alapvető szándékunk volt a film készítése során, hogy őszintén fogalmazzunk a magyar történelem ezen szakaszáról, és ne leegyszerűsítő, esetleg demagóg válaszokat adjunk. Kérdéseket vetettünk föl, amelyekre a néző saját maga adhatja meg a feleleteit” - fogalmazott Erdély Mátyás.

Nemes Jeles László kezet fog Orbán Viktor miniszterelnökkel Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette: "fontosnak tartom, hogy a közös történelmi emlékezetet ne tegyük napi célok és ideológiák eszközévé, és bízom abban, hogy a filmünk lehetőséget ad egy új társadalmi diskurzus kibontakozására”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.