Évekig mások pénzéből élt a Neptunt feltörő egyetemista

Forrás: Thinkstock -
pénz Neptun lopás egyetemista
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több, mint ötven diáktól lopott pénzt a Miskolci Egyetem volt hallgatója, aki feltörte a Neptun elektronikus rendszerét, így hozzáfért a többiek kódjához és személyes adataihoz. A férfi pénzbüntetésre számíthat. 

Éveken keresztül csapolta más egyetemisták elektronikus számláit a Miskolci Egyetem volt hallgatója – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője. A 34 éves férfi még hallgatóként jutott hozzá

több mint ötven hallgató Neptun-kódjához és személyes adataihoz.

A férfi a megszerzett kódok alapján megfejtette a jelszavakat, így be tudott lépni más hallgatók felhasználói felületére.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

"Hogy ne legyen feltűnő a tevékenysége, a jelszót rövid időre megváltoztatta, az egyéni számlákon lévő, úgymond maradványösszegeket a saját bankszámlájára utalta, majd a jelszót visszaállította az eredetire, így az adott hallgatót nem zárta ki a rendszerből" – - mondta Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője.

Több mint ötven hallgató Neptun-fiókját törte fel a férfi (A kép illusztráció) Forrás: Thinkstock

2012 és 2014 között összesen hatvanezer forintot szerzett így. Végül úgy bukott le, hogy az egyik hallgató megnézte az egyenlegét, és ekkor észrevette, hogy egy idegen belépett a számlájára.

Ezután a bank és az egyetem segítségével tárták fel az összes esetet.

A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség 24 rendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt emelt vádat, és a vádirat szerint a férfi pénzbüntetéssel megússza.

A Neptun számítógépes rendszer

A Neptun a magyar egyetemek számítógépes rendszere, ezen keresztül történik a hallgatók adminisztrációja, tanulmányi ügyeik intézése, a rendszerben vezetett elektronikus számlákról történik a tandíjak, vizsgadíjak és egyéb költségek fizetése, de ide érkeznek az ösztöndíjak is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.