A 77 ember gyilkosa, Andreas Breivik 11 milliót kapott a norvég államtól

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand -
gyilkosság mészárlás Norvégia Anders Behring Breivik
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mint arról már beszámoltunk, a 2011-ben történt norvég mészárlás elkövetőjének, Andreas Breiviknek nem tetszik a börtönélet, ezért beperelte az államot. A pert megnyerte, összesen 11 millió forintos kártérítést kapott.

Elkülönítik a rabtársaitól, nincs lehetősége az önkifejezésre, kevés a vaj és langyos a kávé, megmotozzák, és még bilincsbe is verik, ráadásul Playstation 3 helyett,

csak Playstation 2-vel tud játszani.

A 77 emberéletet követelő 2011-es norvég mészárlás elkövetője, Anders Behring Breivik ezeket kifogásolta, sőt emiatt pert is indított az állam ellen, amit sikeresen megnyert.

11 millió forintos kártérítést kapott.

A norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik a tőle megszokott karlendítéssel lépett a bírósági tárgyalóterembe Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

"Demokratikus államban az embertelen és megalázó bánásmód tilalma alapvető érték. Ez mindenkire vonatkozik, terroristára és gyilkosra egyaránt" - hangoztatta Helen Andenaas Sekulic bírónő.

Az ítélet szerint mindazonáltal a norvég állam nem sértette meg Breivik magánéleti, illetve a családi élethez való jogait. Ugyanakkor elrendelték, hogy

a norvég állam fizesse ki Breivik 331 ezer koronára - csaknem 11 millió forintra - rúgó perköltségeit.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az ítélet nem jogerős, és meghozatala előtt mind a vád, mind a védelem jogászai - előre közölték, hogy fellebbeznek, ha nem értenek egyet a bíróság döntésével.

Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy milyen körülmények között él Breivik, ittmegnézhetitek!

A mészárlás

2011. július 22-én került sor a terrortámadásra. Előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, melynek következtében nyolc ember vesztette életét, több tucatnyian megsérültek, köztük tízen életveszélyesen. A bomba 15:25:19-kor robbant fel kormányzati épületek közelében.
Két órával később rendőregyenruhában a merénylő áthajózott Utøya szigetére, ahol válogatás nélkül kezdte agyonlőni a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéveseket. A késlekedő rendőröknek azonnal megadta magát. Mint később mondta, soha nem gondolta volna, hogy túléli ezt a napot. Tettét „könyörtelennek, de szükségesnek" nevezte. Breivik a lehető legsúlyosabb börtönbüntetést kapta, 21 évet, mivel beszámíthatónak találták. A norvég törvények értelmében maximum 21 évnyi letöltendő büntetésre ítélhető valaki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.