Micsoda buli lehetett: Így még sosem láttuk a brit trónörököst

Forrás: Photo courtesy of The British Monarch -
Hamlet Károly herceg William Shakespeare
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Károly herceg is Hamlet szerepébe bújt azon a gálán, amelyet William Shakespeare halálának 400. évfordulóján tartottak szombaton este Stratford-upon-Avonban, az író szülővárosában.

A Royal Shakespeare Company rendezte emlékesten Károly walesi herceg sajátos brit humorral taglalta, hogyan kell helyesen hangsúlyozni a dráma főhősének híres szavait, a Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés-t - írja cikkáben az Origo.

Nagy buli volt Forrás: AFP/Leon Neal

A BBC brit köztévében és több európai moziban, így a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban élőben közvetített eseményen, a Shakespeare Live című előadáson híres színészek, köztük Judi Dench, Helen Mirren, Ian McKellen, David Tennant, Benedict Cumberbatch és Joseph Fiennes, adtak elő a író legismertebb drámáinak jeleneteiből. A színészóriások mind-mind saját verzióban hangsúlyozták a világhírű idézetet, de a végső szót a 67 éves trónörökös mondta ki.

Az ünnepi emlékműsort Európa-szerte csaknem négyszáz moziban közvetítették élőben, a közép- és kelet-európai régió országai közül egyedül Magyarországon volt látható a program.

Idén az angol nyelvű drámairodalom zseniális alkotója, William Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékezik a színházi világ. A nemzetközi programsorozat április 23-án teljesedett ki, azon a napon, amelyen a drámaíró megszületett 1564-ben, és amelyen 1616-ban meghalt.

William Shakespeare halálának 400. évfordulóján tartottak szombaton este nagy bulit Stratford-upon-Avonban, az író szülővárosában Forrás: AFP/Leon Neal

Az évforduló alkalmából a Londonban tartózkodó amerikai elnök is tisztelgett a nagy drámaíró és brit nemzeti költő emléke előtt. Barack Obama felkereste a szerző emlékét ápoló világhírű Globe Színházat, annak az egykori teátrumnak a mását, amelyben Shakespeare idején előadták az író hatalomról és intrikákról, szerelemről és féltékenységről szóló drámáit.

Meghalt Papa Wemba, a rumba-rock királya: 66 éves volt!http://www.life.hu/news/20160424-meghalt-papa-wemba-a-rumba-rock-kiralya-66-eves-volt-az-afropopsztar.htmlRosszul lett a színpadon és nem sokkal utána meghalt Papa Wemba legendás kongói zenész, a rumba-rock királya, az afrikai kontinens egyik legnépszerűbb muzsikusa. News--Megjött a rossz idő: Viharos, hideg áprilisi hét jönhttp://www.life.hu/news/20160424-megjott-a-rossz-ido-vasarnapra-ilyen-ido-varhato-a-het-tobbi-napjan.htmlVége a jó időnek, ahogy ígérték, vasárnapra megjött az eső. És hogy mi vár ránk a jövő héten? Íme a Köpönyeg.hu elemzése a várható időjárásról.News--Végső búcsút vettek Prince-től: A rajongók csak távolról búcsúzhattakhttp://www.life.hu/news/20160424-prince-tol-az-elhunyt-enekes-zenesztol-vegso-bucsut-vettek-a-zenesztarsak-szerettek.htmlA héten elhunyt Prince-t elhamvasztották, majd családtagjai, barátai, zenésztársai szombaton egy zárt körű gyászszertartáson búcsúztak el tőle otthonában, Minneapolis egyik peremkerületében - jelentette be a zenész szóvivője. NewsNem volt ötös a lottón: Íme a nyerőszámok!http://www.life.hu/news/20160423-ime-az-otos-lotto-nyeroszamai-a-16-heten-az-otoslotton-a-kovetkezo-nyeroszamokat-huztak-ki.htmlA 16.héten sem volt ötös az ötöslottón.NewsOrigoHosszú Katinka után Egerszegi Krisztina is nemet mondott a MOB-nakhttp://www.life.hu/news/20160423-hosszu-katinka-utan-egerszegi-krisztina-is-nemet-mondott-a-mob-nak.htmlEgerszegi Krisztinát is megkeresték a MOB és a Túró Rudit gyártó cég közös akciójának ügyében, de Hosszú Katinka és Puskás Ferenc örökösei után a XX. század legjobb magyar sportolónőjének választott úszóklasszis is nemet mondott. NewsAFP"A temetés nem a vége valaminek, hanem a kezdete" - Eltemették Kertész Imréthttp://www.life.hu/news/20160423-kertesz-imret-a-nobel-dijas-irot-87-eleteveben-erte-a-halal-eltemettek.html"A nyomasztó, kilátástalannak tűnő évtizedekben Kertész Imre volt a legszabadabb ember, akit ismertem” - mondta Spiró György író pénteken Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Nobel-díjas író temetésén, ahol meglehetősen kevesen gyűltek össze. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.