Drónnal ütközhetett a British Airways egyik londoni járata?

Forrás: Flickr/BriYYZ -
drón British Airways Heathrow repülőtér Genf London
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A brit hatóság semmiféle bizonyítékot nem lelt arra, hogy a British Airways gépe valóban drónnal ütközött volna áprilisban - de továbbra sem zárják ki a lehetőséget.

Mégsem drónnal ütközhetett a British Airways repülőgépe. A légitársaság április 17-én jelentette be, hogy egy Airbus A320 repülőgép 132 utassal és ötfős személyzettel érkezett Genfből a londoni Heathrow repülőtérre, de a gép nem sokkal a leszállás előtt, a nyugat-londoni Richmond városrész felett drónnal ütközött - tájékoztat az Origo.

A gép gond nélkül leszállt Heathrow-n.

A British Airways technikusai teljes műszaki átvizsgálásnak vetették alá, de nem találtak sérülést a gépen.

Illusztráció Forrás: Flickr/BriYYZ

Az azóta elvégzett vizsgálat eredményeit összegezve Patrick McLoughlin brit közlekedési miniszter csütörtökön a londoni alsóházban tájékoztatta a képviselőket, hogy a hatóságok már nem tartják drónincidensnek a történteket.

A brit hatóság (AAIB) közölte, hogy

semmiféle bizonyítékot nem lelt arra, hogy a gép valóban drónnal ütközött volna.

Az AAIB hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra sem lehet teljes bizonyossággal kizárni ezt a lehetőséget.

Az eset elsősorban azért keltett komoly feltűnést, mivel brit repülésügyi szakértők előzőleg többször is felhívták a figyelmet a kiskereskedelemben megkötések nélkül árult, a repülőterek légterében is mind gyakrabban felbukkanó drónok veszélyeire, de tényleges ütközésről korábban nem érkezett hír.

Barack Obama amerikai elnök múlt heti londoni látogatásának idejére a hatóságok teljes dróntilalmat rendeltek el a brit főváros egész területére, és azokra a helyszínekre - köztük II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájának környékére -, ahova Obama helikopterrel utazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.