Rosszabbul keres, aki dohányzik - Ez a magyarázat

Forrás: Thinkstock -
állás fizetés dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felmérések szerint manapság a dohányosok nehezebben találnak munkát, és kevesebbet keresnek, mint a nemdohányzók.

„Amikor egy 251 munkanélküli álláskeresőből álló mintát 12 hónapig nyomon követtünk, kiderült, hogy a dohányosok jelentős hátrányban vannak a nemdohányzókkal szemben az alkalmazás tekintetében” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Judith Prochaska, a Stanford Egyetem kaliforniai prevenciós kutatóközpontjának munkatársa. „Amikor pedig mégis kaptak állást, jelentősen alacsonyabb fizetést kaptak, mint a nemdohányzók” - tette hozzá. A bérkülönbség átlagosan 5 dollár volt óránként, ami egy év alatt több mint 8 300 dollárra rúg.

Forrás: Thinkstock

A kutatók nem tudják pontosan, miért sújtja ilyen büntetés a dohányosokat a munkaerő fronton, és valószínűleg a dohányzáson kívül más tényezők is magyarázhatják a különbségeket. Az azonban biztos, hogy a dohányzás magasabb egészségügyi költségekkel, több hiányzással és betegszabadsággal hozható összefüggésbe.

Bár a szakértők nem tudtak ok-okozati összefüggést bizonyítani a kérdésben, kiderült, hogy a dohányosok még az életkor, az iskolázottság, a rassz és az ehhez hasonló tényezők beszámítása esetén is kedvezőtlenebb helyzetben voltak, mint a nemdohányzók. Prochaska szerint a dohányosok valószínűleg a saját esélyeiket rontják. A vizsgált minta esetében a dohányosokra jellemző volt az, hogy előnyben részesítették a cigarettát más költségekkel szemben, amelyek segítettek volna a munkakeresésben, így például a közlekedésre, a mobiltelefonra, az új ruhákra és az ápoltságra fordított pénzzel szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.