"Sírok, valahányszor a fotójára nézek" - Ma egy éve halt meg Jules Bianchi!

Forrás: Scuderia Ferrari -
gyász Forma-1 Jules Bianchi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem múlik el úgy nap, hogy ne gondolna halott fiára, és valahányszor a fotójára néz, sírva fakad. Phillipe Bianchi fia, Jules egy éve történt haláláról, a család fájdalmáról és a versenyző örökségéről beszélt.

Július 17.

Épp egy éve annak, hogy Jules Bianchi feladta a küzdelmet, melyet 2014-es szuzukai balesete után vívott. A francia tehetség emlékét azóta is őrzik. Barátja és keresztfia, Charles Leclerc nemrég megejtett ferraris tesztje során beszélt arról, mennyire hiányoznak neki a tanácsai - most pedig az édesapa, Phillipe is megszólalt a közelgő szomorú évforduló kapcsán - tájékoztat az M4Sport.

Forrás: Scuderia Ferrari

Nizzai otthonában fogadta a CNN televízió stábját, ahol megmutatta az egyik szobában kincsként őrzött sisakot is. "Minden nap gondolok rá. Valahányszor ránézek a fotójára, sírok" - nyilatkozta az édesapa, aki elárulta, azóta sem nézte meg a balesetről készült felvételeket. "Az nem normális, ha elveszted a gyermekedet. Minden szülőnek nagyon nehéz, aki elveszíti a gyerekét. Számomra is az, az édesanyja számára is az, mindannyiunk számára az."

!

Bianchi 2014. október 5-én szenvedett súlyos agyi sérüléssel járó balesetet, miután az esős pályáról kicsúszva nekiütközött egy bukótérbe hajtó darus kocsinak. Phillipe Bianchi azonnal érezte, hogy nagy a baj. Aztán érkezett a telefonhívás Japánból a nagyon rossz hírrel – és a család azonnal repülőre ült.

Phillipe elárulta, egy nappal korábban még a szokásos verseny előtti üzenetet küldte el fiának, "Veled vagyok - holnap veled leszek az autóban is" - állt az üzenetben. Jules azonban szokásától eltérően nem felelt. "Talán tudta, hogy valami gondja lehet..." - véli az apa.

Miután a kórházba érkeztek, az orvosok közölték velük, hogy nagyon súlyos a fiuk sérülése. Mesterséges kómában tartották, majd egy hónappal később hazaszállították Nizzába. Kilenc hónappal később Jules vesztett a halállal vívott küzdelemben.

A Bianchi család Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Idősebb Bianchi a monacói nagydíjhétvégén jelentette be, hogy miután elégedetlen az FIA balesetről készült vizsgálati jelentésének eredményével, bíróság elé viszi az ügyet, és pert indít a szövetség, az F1 kereskedelmi jogait birtokló cég, valamint a Marussia-istálló jogutódja ellen. Az FIA bizottsága által 2014 decemberére elkészített 396 oldalas dokumentum nem nevez meg konkrét felelősöket a baleset kapcsán, csak Jules Bianchit, aki nem lassított le kellő mértékben a dupla sárga zászlós jelzésnél.

Az édesapa nem tud beletörődni ebbe. "Elvesztettem valakit, aki a legfontosabb volt az életemben, így már nincs mit veszítenem" - mondta a pereskedésről. "Ez nem egy Forma–1-es baleset volt. Ez olyan baleset, amilyet elszenvedhetsz itt, az utcában – de semmiképp egy Forma–1-es versenyen. Az motivál, hogy Jules-nek igazságot szolgáltassunk. Tudom, hogy Jules itt van közöttünk, és hallja, ahogy egyes emberek szerint senkit sem terhel felelősség. Szeretném, ha Jules emléke a helyére kerülne. Számomra és az édesanyja számára sem elfogadható, hogy az emberek azt mondják, mindez Jules felelőssége volt."

Forrás: AFP

Ami fia örökségét illeti, Phillipe nemrég egy alapítványt hozott létre,

amely fiatal gokartversenyzőket támogat abban, hogy egy nap majd a fiához hasonló sikereket érhessenek el. Annak ellenére teszi mindezt, hogy ő maga már nem néz F1-es versenyeket, mivel elmondása szerint az túl fájdalmas lenne számára. Azonban még ha vissza is forgathatná az idő kerekét, akkor sem próbálná meg lebeszélni Jules-t arról, hogy maga is versenyzővé váljon.

"Ez lehetetlenség. Ő már a megszületése pillanatában profi versenyző volt. Talán így is vannak, akik irigylik Jules-t az életéért. Huszonöt éves volt, amikor meghalt, de az élete csodálatos volt. Ez még mindig sokkal jobb, mint nyolcvan évig élni, de nem kapni egy csodálatos életet" - vigasztalódott a családfő, hozzátéve, reményei szerint egy nap majd valaki a Jules emlékére létrehozott alapítvány logójával ellátott overallban tűnik fel az F1-es rajtrácson, beteljesítve azt az álmot, amit Jules-nek nem volt módja beteljesíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.