Szisztematikus doppingolással vádolják az oroszokat

Forrás: AFP/Patrick Kovarik -
Oroszország dopping olimpia kizárás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokról lefolytatott vizsgálatának eredményeit, melyek nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. Kizárhatják a sportolókat az olimpiai játékokról.

Számos bizonyítékot tartalmaz a nyilvánosságra hozott 97 oldalas jelentés a csalássorozat központi szervezéséről és az orosz sportminisztérium főszerepéről - jelentette be Richard McLaren, a WADA-nyomozás vezetője hétfőn.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Patrick Kovarik

A minisztérium irányította, ellenőrizte és felügyelte a manipulációkat, melyekben részt vett a belföldi titkosszolgálat és az élsportolók edzőcentruma is" - közölte a szakértő.

Eszerint a vád szerint több orosz sportoló is doppinggal szerzett aranyérmet Szocsiban.

A vizsgálatot az orosz antidopping központ korábbi vezetője, Grigorij Rodcsenkov miatt indították el, aki azt mondta, hogy az orosz titkosszolgálatok kicserélték a sportolók mintáit. A WADA-jelentés szerint a moszkvai és szocsi laborban 2012 és 2015 között legalább

643 pozitív doppingminta „tűnt el" és lett később negatív: 30 sportágat érintenek, 139 esetben atlétákat, 117 esetben pedig súlyemelőket.

Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke közleményében leszögezte: „sokkoló és példátlan" támadás érte a sporttársadalmat és az olimpiai eszmét, ezért a NOB nem fog visszariadni attól, hogy a legsúlyosabb büntetést rója ki az érintett személyekre vagy szervezetekre. Craig Reedie WADA-elnök felszólította a Nemzetközi Olimpiai és Paralimpiai Bizottságot, hogy vegyék fontolóra az orosz sportolók kizárását a riói játékokról.

Presser Gábor: "Ma éjjel elment Somló Tamás. Vacakabb lett a világ"http://www.life.hu/news/20160719-presser-gabor-meghato-uzenetben-emlekezett-meg-somlo-tamasrol.htmlPresser Gábor közel 50 éve jó barátságot ápolt zenésztársával, Somló Tamással, akit 68 éves korában, évek óta tartó betegség után keddre virradóra érte a halál. A legendás művészre megható szavakkal emlékezett az LGT billentyűse. NewsFotó: Szabó Gábor - OrigoHivatalos! Megvannak Dombvári Bence utódai a riói olimpián http://www.life.hu/news/20160719-megvan-a-vegleges-magyar-kajak-kenu-csapat-dombvari-bence-utoda-is-kiderult.htmlA Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége hétfőn délelőtt elfogadta Storcz Botond vezetőedző javaslatát, ezzel véglegesen összeállt az augusztus 5-én kezdődő olimpiára készülő gyorsasági kajak-kenu csapat. NewsMTIBrutális balesetet szenvedett Michael Schumacher fia: elképesztő videó! http://www.life.hu/news/20160719-michael-schumacher-fia-balesetet-szenvedett-itt-meg-is-nezheted-a-videot.htmlHatalmas bukással kezdődött az olasz F4-es bajnokság második mugellói futama vasárnap délelőtt. A Forma 1-es legenda gyermeke is érintett az ügyben. NewsAFPSzexfüggő volt, és egy 73 éves férfival hált a nizzai merénylő (18+)http://www.life.hu/news/20160719-egy-73-eves-ferfival-halt-a-nizzai-merenylo.html84 ember halálát okozta a nizzai merénylő, amikor egy kamionnal a tömegbe hajtott a francia nemzeti ünnepen. Többen még most is válságos állapotban fekszenek a kórházban, így bármelyik pillanatban növekedhet az áldozatok száma. Kiderült, hogy a merénylő nem vetette meg az alkoholt és a kábítószereket sem. Sőt, egy 73 éves férfi szeretőt is tartott. News--Elbúcsúztatták az ország meteorológusát, Aigner Szilárdot! http://www.life.hu/news/20160719-aigner-szilardtol-vegso-bucsut-vettek-hetfon-este-eltemettek-az-orszag-meteorologusat.htmlVégső búcsút vett az ország egyik legnépszerűbb meteorológusától, Aigner Szilárdtól, családja, valamint barátai és tisztelői. News--Augusztus 2-án temetik Esterházy Pétert, Kossuth-díjas íróthttp://www.life.hu/news/20160719-esterhazy-petert-augusztus-masodikan-temetik-el-gannan-a-csaladi-sirhelyen.htmlA család kérésére a Magvető Kiadó közölte, hogy Esterházy Péter temetése augusztus 2-án, 11 órakor lesz Gannán, a családi sírhelyen. A magyar irodalom kiemelkedő alakja 66 évesen hunyt el. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.