Döbbenetes dolgok derültek ki a müncheni ámokfutóról

Forrás: AFP/Str -
ámokfutás merénylet München
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Többen meghaltak, amikor péntek délután egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár lövöldözni kezdett . A vérengzés során egy magyar állampolgársággal rendelkező fiatal is életét vesztettet. Több megdöbbentő dologra is fény derült a vérengzéssel kapcsolatban: barátja is tudhatott a mészárlásról.

A rendőrség a müncheni ámokfutás után számos dolgot derített ki a 18 éves német-iráni elkövetőről. A többi között kiderült, hogy nagy érdeklődést mutatott a korábban elkövetett vérengzések iránt, valamint azt is tudni lehet, hogy pszichés problémái voltak.

Forrás: AFP/Str

Barátja tudhatott a tervezett ámokfutásról

A későbbi ámokfutó bizalmába fogadott egy 16 éves afgán fiút, a többi között elmondta neki, hogy

gyűlöli az embereket, erőszakos cselekményekről fantáziál

és rajong a norvég Anders Behring Breivikért, a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás elkövetőjéért. A fiú találkozott az ámokfutóval a lövöldözés helyszínének közelében röviddel a vérengzés kezdete előtt. Valószínűleg azt is tudta, hogy az ámokfutónak van egy lőfegyvere. Mindennek alapján feltételezhető, hogy "tudott valamit" a tervezett vérengzésről.

Forrás: MTI/EPA-DPA/Felix Hoerhager

Egy éve tervezte a szörnyű merényletet

A 18 éves ámokfutó már egy éve tervezhette a vérengzést, alaposan tanulmányozott több ámokfutásos bűncselekményt is.

Egy éve járt a 16 halálos áldozatot követelő winnendeni ámokfutás helyszínén,

ahol fényképeket is készített, és ezután kezdhetett hozzá a vérengzés kiterveléséhez.

Nagy érdeklődést mutatott a korábbi vérengzések iránt

Holmijai között és adathordozóin számos anyagot - újságcikkeket, könyveket - találtak ámokfutásokról. Foglalkozott a norvég Anders Behring Breivik 77 halálos áldozatot követelő ámokfutásával is, amelynek ötödik évfordulóján, pénteken vérengzett Münchenben.

Forrás: MTI/AP/Sebastian Widmann

Pszichés problémákkal küzdött

Az előzetes adatok szerint az elkövető szociofóbiában (bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás) szenvedett.

Tavaly nyáron hosszabb ideig egy kórház gyermek- és ifjúsági pszichiátriai osztályán feküdt,

és a vérengzést megelőző időszakban gyógyszeres kezelés alatt állhatott. Azt egyelőre nem tudni, hogy szedte-e a gyógyszereket. Előfordulhat, hogy megszakította a kezelést, ami hozzájárulhatott az ámokfutáshoz vezető lelkiállapot kialakulásához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.