Meghalt Gene Wilder, a Dutyi-dili sztárja

Forrás: AFP -
színész haláleset Gene Wilder meghalt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Gene Wilder amerikai színész és komikus, a Charlie és a csokoládégyár (1971) vagy A producer (1967) című Mel Brooks-film sztárja.

Wilder, aki a filmtörténet legendás párosát alkotta Richard Pryor színésszel, a Connecticut állambeli Stamfordban lévő otthonában halt meg Alzheimer-kór következtében kialakult komplikációkban - adta hírül a színész családja. Jordan Walker-Pearlman, Wilder unokaöccse azt mondta, a komikus azért tartotta titokban súlyos betegségét, hogy az őt Charlie-ként ismerő gyerekek ne az Alzheimer-kórral kapcsolják össze a hóbortos karaktert.

Gene Wilder Forrás: AFP

A sztár Jerome Silberman néven született Milwaukee-ban. Színi pályája a világot jelentő deszkákon kezdődött. Életét az a darab változtatta meg mindörökre, amelyben Anne Bancroft volt partnere. A színésznő akkoriban Mel Brooks rendezővel járt, akivel Wilder jó barátságba került.
Brooks kapcsolatai révén kapta első filmszerepét is, a Bonnie és Clyde című krimiben alakította a bűnöző páros által elrabolt temetkezési vállalkozót. A rendezővel forgatott első közös filmje, A producer 1967-ben hatalmas siker lett, Wildert Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriájában. Gyáva nagydumást játszott a Kezdjétek a forradalmat nélkülemben (1970), cukorkagyárost a Charlie és a csokoládégyárban (1971), egy fiatal bárányba beleszerelmesedett orvost a Minden, amit tudni akartál a szexről (1972) című Woody Allen-filmben. Az 1974-ben készült Az ifjú Frankenstein meghozta neki a következő Oscar-jelölést, igaz nem a színészi munkáért, hanem a legjobb adaptált forgatókönyvért járót, amit egyébként Brooksszal együtt írtak meg.

Richard Pryorral a filmtörténet legendás párosát alkották, mint Stan és Pan vagy Bud Spencer és Terence Hill. 1976-ban álltak először együtt a kamerák elé a Száguldás gyilkosságokkal című bűnügyi burleszkben, és a hatalmas bevétel a sikeres munkakapcsolat kezdetét jelentette. Együttműködésüknek olyan vígjátékokat köszönhetünk, mint a Dutyi dili (1980), a Vaklárma (1989), a Folt a zsákját (1991). Wilder és Pryor duója annak ellenére lett népszerű, hogy az összhangot csak a közös munka során találták meg, a magánéletben viszonyuk inkább hűvösnek volt nevezhető.

Belehalt a La Manche csatorna átúszásába a sportolóhttp://www.life.hu/news/20160829-belehalt-a-la-manche-csatorna-atuszasaba-egy-brit-extremsportolo-1.htmlVáratlanul elhunyt a híres zenészhttp://www.life.hu/news/20160829-szivrohamban-meghalt-a-spanyol-ajku-vilag-szupersztarja-juan-gabriel-zenesz.htmlPokolgép robbant Brüsszelbenhttp://www.life.hu/news/20160829-pokolgep-robbant-a-brusszeli-kriminologiai-intezetben-aldozat-nincs-1-2.htmlÚjabb éremeső! Katinka egyszerűen nem tud leállnihttp://www.life.hu/news/20160826-uszo-vk-arom-aranyat-nyert-hosszu-katinka-a-nyitoverseny-elso-napjan.htmlVillámcsapás, pókcsípés, kígyóharapás - A férfi, aki mindent túlélhttp://www.life.hu/news/20160826-kyle-cook-4-ev-alatt-tulelt-egy-villamcsapast-egy-kigyomarast-es-egy-pokcsipest.htmlElhunyt Rudy van Gelder, a dzsessz egyik csillagahttp://www.life.hu/news/20160826-elhunyt-rudy-van-gelder-a-dzsessz-vilaganak-legjelentosebb-hangmernoke.html





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.