25 éve találták meg a jégbe fagyott embert- azóta tart az átok

kutatás múmia Ötzi Alpok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
25 évvel ezelőtt ezen a napon találták meg Ötzit, a világ legrégibb, épségben megmaradt emberi múmiáját.

199. szeptember 19-én Helmut Simon, nürnbergi nyugdíjas hegymászó, az Alpokban Ötz-völgyében (Olaszország és Ausztria határán) egy mumifikálódott testre bukkant - írja a Daily Mail.
A holttest megtalálása után a túrázók értesítették a rendőrséget, akik azonnal elindították a vizsgálatot. A munifikálódott testet egy fa koporsóban egy közeli rendőrőrsre szállították. Az egyenruhások akkor döbbentek meg, mikor kiderült, hogy akinek a halála ügyében nyomoznak, már

időszámításunk előtt 3,350-3,100 évvel ezelőtt meghalt.

Forrás: © EURAC/Marion Lafogler]

Később az Ötzi nevet a megtalálásának helyszínéről, Ötz-völgyéről kapta. Kiderült, hogy a Stonehenge és az Első-Egyiptomi piramisok épülése előtt halt meg.
A 25 éve megtalált férfi teste a mai napig lenyűgözi a tudósokat, akik mindig többet szeretnének tudni az 5300 éves testről.

Forrás: © EURAC/Marion Lafogler


Hétfőn, nagy múmiakongresszus kezdődik Olaszországban, Bolzanoban, ahol Ötzi halálának körülményeiről és gyomrának tartalmáról, "utolsó vacsorájáról" is konzultálnak a kutatók.
Sokak szerint kiszabadították a havasi ember múmiájának átkát, amikor kiemelték sírjából, ezért Ötzi bosszút áll azokon, akik a nyugalmát bolygatják. A feltáró csapat és megtalálója is különös körülmények között haltak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.