Felháborító és áldozathibáztató a Magyar Rákellenes Liga kampányfilmje

Forrás: Magyar Rákellenes Liga -
bűnös Magyar Rákellenes Liga reklám beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Magyar Rákellenes Liga új kampányfilmje nagyon félresikerült: azt sugallja, hogy a betegek a hibásak és az egészségtelen életmód miatt alakult ki a daganatos betegségük. A reklám kivétel nélkül mindenkit felháborított. A kommentelők szerint a liga az összes rákkal küzdőt megalázta.

A Magyar Rákellenes Liga legújabb kampányfilmjében az áldozathibáztatásé a főszerep.

"Vádlott, álljon fel! Az ítélet: rák"

- hangzik el a filmben, ami azt sugallja, a betegeknél az egészségtelen életmódjuk miatt alakult ki daganat. A kommentelők felháborodtak a filmen, mivel úgy vélik, ezzel az összes beteget megalázták. A rákos embereknek bőven elég, hogy küzdjenek a túlélésért, gyógyulásért, semmi szükségük arra, hogy ítélkezzenek felettük.

Tallós Rita ítélte "rákra" az egészségtelen életmódot folytató beteget a Magyar Rákellenes Liga kampányfilmjében Forrás: Magyar Rákellenes Liga

A Magyar Rákellenes Liga oldala tele van ilyen és ehhez hasonló véleménnyel. Az emberek nem értik, hogy hibáztathatja egy ilyen szakmai csoport a betegeket.

Petíció is indult a reklámfilm ellen, de a liga kitart a kampányuk mellett.

Közleményt adtak ki, melyben leszögezték, hogy nem volt cél a betegek megtámadása, ugyan a kommentelők szerint semmi másra nem lehet következtetni a kampányfilmből. A liga azt írta, céljuk a magyar társadalom megszólítása, mivel ebben az évben a megelőzésre és az egészséges életmódra helyezik a hangsúlyt. "Az idei cél a megelőzésre, az egészséges életmódra való felhívás- hiszen ebben van az egyén felelőssége, a genetikai adottságokon és a környezeten nem tudunk változtatni! Semmiképp nem volt cél a gyógyult betegek támadása!

A célközönség a még nem beteg, de helytelen életmód miatt fenyegetett emberek csoportja,

akik figyelmét csak erősebb üzenettel lehet elérni" - írták a többi között. A kampányfilmben azonban erre nincs utalás, ott egyszerűen csak "rákra" ítélnek valakit, aki egészségtelen életmódot folytatott. Dr. Bittner Nóra, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a Mokka vendége volt ma reggel, ott is kitartott a véleménye mellett. Kiderült, elnökségi tagok fogadták el a reklámfilmet.

Dr. Bittner Nóra, a Magyar Rákellenes Liga elnöke Forrás: TV2/Mokka

"Ezt többen hagytuk jóvá és találtuk ki ennek az okát" - mondta az elnök. "A betegség kockázati tényezőjét emeli, ha valaki dohányzik, a túlsúly az számos betegségnek a rizikótényezője, a daganatok kialakulásának is " - magyarázta az elnök. A Mokka vendége volt egy reklámszakertő, Pálfi Norbert is, aki aggályosnak nevezte a filmet.

Pálfi Norbert reklámszakember a Magyar Rákellenes Liga kampányáról nyilatkozott Forrás: TV2/Mokka

Reklámnak ezt nem nevezném"

"Az mindenképpen eléggé aggályos, hogy megnevezzük a rák kialakulásának okait. Nem lehet olyan dolgot leírni, ami nem felel meg a valóságnak. A másik aggályos kifejezés, hogy az 1% befizetésével esélyt kap a rákbeteg. Ez nem igaz. Nem kap esélyt, maximum reményt"

Időjárás: Hószállingózás és kemény fagy is leszhttp://www.life.hu/news/20170123-idojaras-hoszallingozas-es-fagy-lesz.htmlNem enyhül az időjárás, továbbra is kemény fagyokra, hószállingózásra és ködös időre kell számítanunk. Akár -15 fok is lehet a hőmérséklet. NewsOrigoA barátait megmentő fiú apja: A döccenés után felcsaptak a lángokhttp://www.life.hu/news/20170123-veronai-tragedia-hos-fiu-mentette-meg-tarsait.htmlMint ismeretes, szombatra virradó éjszaka 16-an vesztették életüket, és több mint húszan sérültek meg a franciaországi sítáborból hazafelé tartó buszon. A járművön összesen 56-an tartózkodtak, hat utas súlyos sérülést szenvedett, közülük három már Magyarországon gyógyul, egy pedig a délelőtti órákban érkezik haza repülővel. News--Béla bácsi a világ legjobb töritanára volthttp://www.life.hu/news/20170123-verona-buszbaleset-a-tortenelemtanart-imadtak-a-diakok.htmlMint ismeretes, mára nemzeti gyásznapot hirdetett a kormány a hétvégi, veronai, 16 halálos áldozatot követelő buszbaleset miatt. A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborának busza szenvedett balesetet szombatra virradó éjszaka az olaszországi Verona közelében. News--Így zajlik majd a mai nemzeti gyásznaphttp://www.life.hu/news/20170123-igy-zajlik-a-januar-23-ai-nemzeti-gyasznap.htmlAhogy arról korábban a Life.hu beszámolt, január 23-ra nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére. Reggel 8-kor a Kossuth téren kezdődik a megemlékezés, ami az egész országot érinti majd. News--Befutott a mentő: A harmadik sérült is megérkezett a Honvédkórházbahttp://www.life.hu/news/20170122-verona-tragedia-a-harmadik-serult-is-itthon-van.html"Ebben a pillanatban tolták be a vizsgálóba, stabil az állapota, lehet kommunikálni vele" - mondta Dr. Tamás Róbert a Honvédkórház orvosigazgatója. News--Egy férfi és egy női beteg érkezett a Honvédkórházba, mindketten felnőttekhttp://www.life.hu/news/20170122-rendkivuli-sajtotajekoztato-honvedkorhaz.htmlA kórház összes dolgozója nevében nyilvánította ki őszinte részvétét a Honvédkórház orvos igazgatója, dr. Tamás Róbert, aki rendkívüli sajtótájékoztatót tarott a két sérült megérkezése után. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.