veronai buszbaleset nemzeti gyásznap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy arról korábban a Life.hu beszámolt, január 23-ra nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére. Reggel 8-kor a Kossuth téren kezdődik a megemlékezés, ami az egész országot érinti majd.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány a buszbalesetben elhunytak emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította. Az Országház előtt reggel Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra eresztik – tájékoztat az MTI.

Megemlékezők mécsest gyújtanak az előző napon este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt Fotó: Csanádi Márton - Origo

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek. A buszon nagyrészt a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbócra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbócra kell ereszteni.

Az iskolákban tanóra vagy külön rendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

/1701/Veron201712117440

Magyarország lobogóját ma reggel 8 órakor vonják fel, majd eresztik félárbócra a Kossuth téren Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor és Kövér László házelnök jelenlétében.

A nemzeti gyásznapon a lobogó félárbócra engedésével egy időben a budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondul. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól, mint például Ferenc pápa megválasztása vagy Paskai László bíboros halála.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.