Veronai buszbaleset: Már jövő héten kárelőleget fizet a biztosító a károsultaknak

Fotó: Csanádi Márton - Origo -
kárrendezés Verona előleg veronai buszbaleset buszbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valószínűleg már a jövő héten jelentősebb összegű kárelőleget fizet a veronai buszbaleset károsultjainak a Groupama Biztosító. A károsultak több mint felével felvette a kapcsolatot a társaság, akikkel az első adategyeztetés és kárigényfelmérés is megkezdődött - mondta a biztosító szolgáltatási ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

A Groupama korábban jelezte, hogy a társaság kezeli a veronai balesetben érintett autóbusz gépjármű-biztosítási szerződéseit.

Máhig Attila emlékeztetett, a káreseménnyel kapcsolatban felmerült valamennyi kárt köteles megtéríteni a biztosító. Az ügyvezető igazgató példaként említette, hogy a biztosítás fedezi a kiutazási költségeket, a kórházi kezelés, a gyógyszerek, az esetleges utógondozás költségeit is, maradandó károsodás esetén pedig a felmerült többletköltséget, de a veronai baleset károsultjai kérhetik a bent égett vagyontárgyaik értékének megtérítését is. A személyi sérüléses kárigények elbírálásához szükség van az orvosi jelentésekre, gyógyszerszámlára, a kárösszeget igazoló dokumentumokra, azonban például vagyoni kár, vagy utazási költségek esetén a biztosító el is tekinthet azok igazolásától.

Mécsesek a veronai buszbaleset áldozatainak emlékére a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt Fotó: Csanádi Márton - Origo


Az ügyvezető igazgató elmondta, a kapcsolatfelvételhez a biztosítótársaság kérte a Szinyei Merse Pál Gimnázium segítségét is. Ahol lehetőség van, előleget szeretne fizetni a társaság a károsultaknak.
A kárbejelentések elbírálása egyszerűbb esetekben néhány héten belül megtörténhet, súlyos sérülteknél viszont évekig is eltarthat, mivel a kártérítési összeg függ a károsultak később kialakuló végleges egészségi állapotától. A kárösszeg mértéke összességében több száz millió forintig terjedhet, főleg, ha lesz olyan érintett, akinek esetleg élete végéig járadékot kell folyósítani - hangsúlyozta Máhig Attila.

Elmondta azt is, hogy a kárigényeket a kgfb mellett a károsultak utasbiztosítása fedezi, amely adott sérülés esetén fix összeget fizet és szintén megtérítheti a felmerült költségeket. Amennyiben egy megsemmisült poggyász értéke magasabb, mint amire fedezetet nyújt az utasbiztosítás, a kgfb pótolja a fennmaradó részt, és az érintett biztosító társaságok elszámolnak egymással - fejtette ki az ügyvezető igazgató. Ugyanez érvényes az igénybevett szolgáltatások és a térítendő költségek esetén is. A sérelemdíjra viszont nem terjed ki az utasbiztosítás, azt a kgfb terhére kérhetik a károsultak - mondta.

Az autóbusz casco biztosítása is a Groupamanál volt, így a Pizolit Személyszállító Kft.-nek is térít majd a társaság, amennyiben lezárul a jármű állapotával, a baleset körülményeivel kapcsolatos nyomozás - közölte a biztosító.

A múlt héten, péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.