Lányok százai menekülhetnek meg a körülmetéléstől egy babona miatt Kenyában

Kenya babona körülmetélés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lányok százai menekülhetnek meg 2017-ben - és talán tartósan is - nemi szervük megcsonkolásától egy számbabona miatt Kenyában, mivel a kuria etnikum tagjai elátkozottnak, balszerencsét hozónak tartják a 7-es számot.

A babona miatt a mintegy 260 ezer fős kenyai kuria népcsoportban idén nem végeznek női körülmetéléseket, a múlt év decemberére előrehozott csonkolásokat pedig a kormány igyekezett megakadályozni egy kampánnyal. Mivel a körülmetélést a decemberi iskolai szünet idején végzik, legközelebb 2018 végén történhet csonkolás. A szomszédos Tanzániában a kenyainál is nagyobb kuria népcsoport él, amely idén várhatóan ugyancsak eltekint a csonkolási rítustól.

Jogvédő szervezetek felszólították a kormányt, hogy használja ki a hátralévő csaknem két évet és adjon új lendületet a körülmetélés elleni küzdelemnek.
"Ha a kormány kihasználja a lehetőséget, a jövő év nagy változást hozhat" - mondta egy helyi aktivista telefonon a Thomson Reuters Foundation hírszolgálat római irodájának.

Kenyában egy babona mentheti meg a lányokat - Képünk illusztráció Forrás: AFP/William Betsch

Becslések szerint mintegy 200 millió olyan nő élhet a világon, akinek részben vagy egészben eltávolították a külső nemi szervét. A csonkolás főleg 27 afrikai országra jellemző, de előfordul Jemenben, az iraki Kurdisztánban és Indonéziában is.

Kenya élharcosnak számít a nemzetközileg elítélt szokás elleni küzdelemben, az országban törvény tiltja a csonkolást, ám becslések szerint ott is minden ötödik nő átesett a rítuson, főleg olyan közösségekben, ahol a körülmetélést elengedhetetlennek tartják a társadalmi elfogadottsághoz és a kiházasítási esélyekhez.

A gyakorlat mélyen gyökerezik például a kuriák körében, ahol a nőket mindaddig gyereknek tekintik, amíg át nem esnek a körülmetélésen, amely megtörténhet bármikor 8 és 20 éves életkor között. A körülmetéletlen nőket kiközösítik, nem mehetnek férjhez és nem vehetnek részt számos közösségi tevékenységben, osztályrészük a közmegvetés. Sok lány ezért maga követeli a csonkolást, amelynek következményeként nem, vagy kevésbé talál örömöt nemiségében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.