Eltussolták gyermekük halálát? Pert vesztettek Maddie McCann szülei

Forrás: AFP/Carl De Souza -
per Goncalo Amaral Madeleine McCann
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Maddie McCann eltűnéséért a szülei a felelősek, a halálát pedig megpróbálták eltussolni – ezt állítja az egykori rendőrfőnök, aki a kislány ügyében nyomozott. A McCann szülők tagadták a vádakat, jogi útra terelték a dolgot, de elvesztették a pert.

Maddie McCann szülei elvesztették a pert az egykori rendőrfőnök, Goncalo Amaral ellen, aki azt állítja könyvében, hogy a McCann szülők eltussolták lányuk halálát. A lisszaboni legfelsőbb bíróság úgy határozott, hogy Amaral joga a szabad véleménynyilvánításra a kislány szüleinek tisztességhez való joga felett áll.

Gerry és Kate McCann pert vesztett Forrás: AFP/Carl De Souza

A négyéves Maddie 2007-ben tűnt el a portugál Algarvéból, ahol szüleivel nyaralt. Goncalo Amaral, aki az eltűnés után az ügyben nyomozni kezdett, megírta "Az igazság a hazugságról" című könyvet, amit az ügy lezárása után három nappal adtak ki 2008-ban. Később egy dokumentumfilmen is dolgozott a portugál tévé számára, amiben azt az álláspontját fejtegette, hogy Madeleine halott, holttestét pedig a szülei rejtették el.

Amaralt akkoriban arra kötelezte a bíróság, hogy 500 ezer euró kártérítést fizessen a szülőknek, a könyvet és a dokumentumfilm bemutatását betiltották. 2015-ben aztán a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette ezt az ítéletet, és a könyvárusítás tilalmát is feloldotta. A McCann szülők természetesen fellebbeztek, ezt a pert veszítették most el.

A bíró ítéletének hivatalos indoklását még nem tették közzé. A McCann házaspár azt nyilatkozta, hogy különösen csalódottak az ítélet miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.