Veronai buszbaleset: állítják, alvászavarral küzdött a sofőr

Forrás: AFP/Handout -
alvászavar veronai buszbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tragikus veronai buszbaleset után a gyászoló szülőknek még egy érthetetlen hírrel kell megküzdeniük. Kiderült, hogy a sofőr alvászavarral küzdhetett. 

A veronai buszbaleset tragédiája után a gyászoló szülők még mindig az okokat keresik, miközben egy új információval is meg kell küzdeniük. Állítólag a sofőr alvászavarral küzdött, ennek ellenére megkapta a vezetéshez szükséges orvosi engedélyt. A Bors információi szerint a szülők minderről egy egyeztető beszélgetés során szereztek tudomást, szinte véletlenül. A busztársaság vezetőjével találkoztak, mivel a férfi arra kérte a szülőket, indítsanak perközösséget, és pereljék be együtt az olasz autópálya-kezelőt, mert a cégvezető úgy gondolja, a szalagkorlát okozta a tragédiát.

Alvászavarral küzdött a sofőr Forrás: AFP/Handout

"Ebbe azonban nem vagyunk hajlandók belemenni, mert más a véleményünk. Főleg miután ott, a helyszínen megjelent szülők és körülbelül hat-hét ügyvéd előtt

elhangzott Czakó úr szájából, hogy a sofőrt korábban alvászavarral kezelték, és neki tudomása is volt erről.

Ám mégis megkapta a vezetéshez szükséges orvosi papírokat. Kérdem én, még ha egészségileg rendben is volt a sofőr, munkaadója miért engedte őt ilyen hosszú útra, tudván, hogy mi a baja? Miért?" – mondta a lapnak Szendrei Mónika, aki lányát, Esztert vesztette el. Hozzátette, azt is felháborítónak tartja, hogy a cégvezető nem írta alá a hozzájárulását ahhoz, hogy az olasz jogrendszer alapján állapítsák meg a családok kártérítését. Ez alapján ugyanis jóval több pénzt kapnának a családok, 4–8 millió helyett 50–120 millió forintot. A busztársaságra nézve azonban ez kedvezőtlen lehet, hiszen a megállapított 1,5 milliárdos keretösszeg fölötti károkat a kft.-nek kellene megfizetnie. A lap megkereste Czakó Tibort, a társaság vezetőjét is, aki elismerte, hogy alvászavara volt a sofőrnek. Hozzátette, szakorvosi és üzemorvosi engedélye is volt, valamint magánál hordta a készüléket, ami segíti a szabályos légzésben, hogy kipihent legyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.