Halálbüntetést kapnak a 2012-es indiai csoportos nemi erőszak elkövetői

öngyilkos halálbüntetés nemi erőszak börtön öngyilkosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az indiai legfelsőbb bíróság pénteken helybenhagyta annak a négy férfinak a halálbüntetését, akik 2012 decemberében Újdelhiben egy autóbuszon megerőszakoltak és vasrúddal brutálisan halálra vertek egy 23 éves orvostanhallgató lányt - tájékoztatott az MTI. 

Korábban az alacsonyabb szintű bíróságok a négy férfit bűnösnek találták a Dzsjoti Szingh ellen elkövetett halálos kimenetelű nemi erőszak elkövetésében, és halálra ítélték őket. A férfiak viszont a legfelsőbb bírósághoz fellebbeztek az ítélet ellen. A legfelsőbb bíróság helybenhagyta az újdelhi felsőbíróság ítéletét, miután meghallgatta az ügyészség érveit és az általa benyújtott bizonyítékokat megvizsgálta - mondta M. L. Sarma, a négy férfi közül kettőt képviselő ügyvéd. Szerinte elképzelhető, hogy a vádlottak védői az ügy kapcsán felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a legfelsőbb bíróság előtt.

Siddharth Luthra ügyész az ítélet kihirdetése után interjút ad a helyi médiának Forrás: AFP/Chandan Khanna

A 23 éves orvostanhallgató lányt a nemi erőszak és bántalmazás után kidobták a mozgó buszból. Olyan súlyos belső sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok már nem tudták megmenteni az életét. Az ügyben eredetileg hat - köztük egy kiskorú - vádlott volt. Az erőszak elkövetésekor még 17 éves fiatalt korábban a fiatalkorúak bírósága szintén bűnösnek találta, és három év szabadságvesztésre ítélte, melyet egy speciális javítóintézetben kellett letöltenie.

Az öt nagykorú vádlott egyike még 2013-ban, cellájában felakasztotta magát. A vádlottak egyike sem tanúsított megbánást a tárgyalás során.

Az eset óriási felháborodást keltett Indiában: számos nagyvárosban tartottak tiltakozó megmozdulásokat Forrás: AFP/Sajjad Hussain

A 2012-es eset óriási felháborodást keltett Indiában: számos nagyvárosban tartottak tiltakozó megmozdulásokat, követelve a nők fokozottabb védelmét és az erőszaktevők felakasztását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.