II. Erzsébet brit királynő brit királyi család
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy mindig, idén is hagyományos katonai pompával ünnepelik meg Londonban a 91 esztendős II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapját.

II. Erzsébet "hivatalos" születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig június második szombatján tartják, annak ellenére, hogy az uralkodó születésnapja április 21-én van.

A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Kamilla és Katalin együtt érkeztek:

Kamilla és Katalin Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

II. Erzsébet és a visszavonult Fülöp herceg:

II. Erzsébet és a Fülöp herceg Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

!

Azt, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepeljék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt - írja korábbi cikkében az Origo.

És persze a trónörökösök:

Sarolta, Katalin, György és Vilmos Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Katalin csodásan festett:

Katalin hercegné Forrás: AFP/Chris J Ratcliffe

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.