A Katona József Színház közzétette álláspontját a zaklatási botránnyal kapcsolatban

Fotó: Adrián Zoltán - Origo -
Katona József Színház zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai producer, Harvey Weinstein szexbotránya igazi lavinát indított el Magyarországon is: kiderült, hogy itthon is van olyan rendező, aki visszaélt a hatalmával. Sárosdi Lilla színésznő számolt be történetéről elsőként Facebookon.

Sársodi Lilla színésznő Facebook-oldalán számolt be arról, hogyan zsarolta őt szexuálisan egy nagy magyar színházi rendező, aki a mai napig tanít fiatalokat. Írása után több levelet kapott hasonló történetekről, sokan pedig a rendező nevét követelték, de ő nem árulja el: azt mondta, inkább határolódjon el mindenki az ilyen cselekedetektől. A Katona József Színház közzé is tette álláspontját.

Katona József Színház elhatárolódott a molesztálásoktól Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Harvey Weinstein amerikai filmproducer szexuális zaklatási ügyével és Sárosdi Lilla színésznő nyilvánosságra hozott történetével kapcsolatban színházunkhoz több sajtómegkeresés érkezett a napokban, melyek a hazai színházi szféra lehetséges érintettségét vizsgálják. Az üggyel kapcsolatos álláspontunk a következő:

1. A Katona József Színház mélyen elítéli a fizikai és verbális erőszak, a testi vagy lelki megalázás minden formáját. Az emberi méltóság sérthetetlenségének minden, emberek közötti kapcsolat alapját kell képeznie, ugyanúgy a családon, magánszférán belül, mint a munkahelyeken.

Elítéljük az alá- és fölérendeltségi viszony bármilyen jellegű kihasználását és a hatalommal való visszaélést,

legyen szó tanár és diák, vállalkozásban, vagy állami szférában dolgozó vezető és beosztott, vagy éppen színházi rendező és színész közötti helyzetekről. Azonban attól is óva intenénk mindenkit, hogy a napvilágra került szomorú eset alapján a magyar színházakat és a magyar színházi élet egészét általánosságban elítélő következtetésre jusson.

2. A Katona József Színház Nonprofit Kft. Üzemi Szabályzata – mely érvényes minden alkalmazottra és a színházzal egyéb szerződéses jogviszonyban állókra –, többek között előírja egymás méltóságának tiszteletben tartását, és felhívja figyelmet azokra a belső fórumokra, ahol a kollégák a munkakörülményeket érintő észrevételeket megtehetik.

3. Társulatunk tagjainak szakmai előmenetele és elismerése kizárólag tehetségükkel, egyéni teljesítményükkel és munkájuk minőségével van összefüggésben.

A Katona több mint 30 éves fennállása alatt nem fordult elő zaklatási ügy,

de ha ilyen eset tudomásunkra jut, természetesen nem maradhat következmények nélkül.

B. Szabolcs menekül, miután egy autóbalesetet okozott és barátnője tolószékbe kerülthttp://www.life.hu/news/20171017-b-szabolcs-eltunt-miutan-autobalesetet-okozott-es-ir-baratnoje-toloszekbe-kerult.htmlAz írországi Anastassiyának 2015-ben változott meg az élete: autóbalesete volt, ami miatt lebénult. A kocsit akkori barátja, B. Szabolcs vezette, aki felszívódott a karambol után. Azóta új életet kezdett, a lány pedig harcol a sajátjáért. News--Súlyos baleset miatt lezárták az 1-es főutat Mosonmagyaróvár és Levél közötthttp://www.life.hu/news/20171017-baleset-miatt-lezartak-az-1-es-foutat-mosonmagyarovar-es-level-kozott-1.htmlÖsszeütközött két személyautó és egy teherautó kedd reggel az 1-es főúton Mosonmagyaróvár és Levél között, a helyszínelés és a műszaki mentés idejére lezárták az utat - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. NewsOrigoŐrizetbe vették Párizsban Pjotr Pavlenszkij orosz előadóművészt szándékos gyújtogatás vádjávalhttp://www.life.hu/news/20171017-orizetbe-vettek-parizsban-pjotr-pavlenszkij-orosz-eloadomuveszt.htmlŐrizetbe vették Párizsban hétfőn a tiltakozó performanszairól ismert Pjotr Pavlenszkij orosz előadóművészt és élettársát, miután felgyújtották a francia jegybank egyik belvárosi fiókjának bejáratát - közölték rendőrségi források. News--Meggyilkoltak a máltai újságírónőt, Daphne Caruana Galiziáthttp://www.life.hu/news/20171017-meggyilkoltak-a-maltai-ujsagironot-daphne-caruana-galiziat.htmlMeggyilkoltak egy népszerű újságírónőt hétfőn Máltán. Az oknyomozó újságírónővel - aki koábban korrupcióval vádolta Joseph Muscat kormányfőt és feleségét - célzott merényletben végeztek a szigetállam északi részén, Bidnija kisváros közelében. Az 53 éves Daphne Caruana Galiziát az autójába rejtett pokolgéppel gyílkolták meg - közölte a máltai kormányfő, elsimerve, hogy az újságírónő - egyben népszer internetes blogger - több alkalommal bírálta őt. News--A pályán esett össze a magyar kézilabdázó: meghalthttp://www.life.hu/news/20171016-a-palyan-esett-ossze-a-magyar-kezilabdazo-meghalt.htmlSzörnyű tragédia történt: Eckert Tibor, a Bácsalmási PVSE kézilabdzója a pályán esett össze és meghalt.NewsThinkstockBrutális videó: megölte, majd eltüntette cellatársát a rab egy kanadai börtönbenhttp://www.life.hu/news/20171015-megolte-majd-eltuntette-cellatarsat-a-rab-egy-kanadai-bortonben-video.htmlEgy kanadai börtönben történt a gyilkosság, amiből az őrök semmit sem vettek észre. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.