Őrizetbe vették Párizsban Pjotr Pavlenszkij orosz előadóművészt szándékos gyújtogatás vádjával

Forrás: AFP/Martin Bureau -
gyújtogatás Pjotr Pavlenszkij
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Őrizetbe vették Párizsban hétfőn a tiltakozó performanszairól ismert Pjotr Pavlenszkij orosz előadóművészt és élettársát, miután felgyújtották a francia jegybank egyik belvárosi fiókjának bejáratát - közölték rendőrségi források.

A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint az orosz művész, feketébe öltözve és fejét kopaszra borotválva, lángba borította vasárnapra éjjel a Banque de France-nak a párizsi Bastille téren található fiókjának a bejáratát. A felvételeken Pjotr Pavlenszkij az épület lángokban álló kapuja előtt pózol.
A párizsi tűzoltók szóvivője azt mondta, hogy a Bastille téren szándékosan felgyújtottak egy szeméthalmazt, amelyet a jegybank bejárathoz ragasztottak, és attól a kapu is lángra kapott.
A prefektúra tájékoztatása szerint az orosz protesztművészt és élettársát, Okszana Saliginát hétfőn szándékos gyújtogatás miatt előállították és őrizetbe vették. A francia jegybank azt közölte, hogy a Bastille téri fiókja további intézkedésig nem nyit ki, mert nem tudja biztosítani a szolgáltatásokat az ügyfeleinek.

Pjotr Pavlenszkij orosz előadóművész és felesége Forrás: AFP/Martin Bureau

A politikai töltetű megnyilvánulásairól elhíresült Pjotr Pavlenszkij és élettársa májusban menekültstátuszt kapott Franciaországban, miután Oroszországban egy nemi erőszakról szóló hamis vád alapján tíz év büntetőtáborban letöltendő büntetésre ítélhetik. Pavlenszkij nevét egyébként akkor ismerte meg a világ, amikor 2013-ban herezacskóját a moszkvai Vörös tér kövezetéhez szögelte.







Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.