Rákkeltő anyag került az IKEA bútoraiba, de Magyarország nem érintett

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand -
rákkeltő anyagok Ikea bútor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Káros anyag került egy német cég hibájából az IKEA bútoraiba: rákkeltő, de légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint károsíthatja a bőrt és a szemeket. Az áruház reagált a megjelent hírekre és leszögezte, hogy Magyarország nem érintett.

Egy német vegyipari cég technológiai hibájából kerülhetett rákkeltő anyag az IKEA bútoraiba. A BASF nevű vállalat a többi között olyan habot is gyárt, melyet a matracok gyártásánál hasznosítanak, melyet világszerte 50 matrac- és bútorgyártó vállalatnak szállítanak. A nyáron azonban hiba csúszott a gyártásba, így a diklórbenzol nevű anyagból több került a termékekbe a kelleténél.

Nem kell aggódni az IKEA bútorai miatt, a káros anyag nem jelent egészségi kockázatot, és nem került Magyarroszágra Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ez az anyag erős rákkeltő hatású, de légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja – írja a Portfólió. Bár eleinte félő volt, hogy az ügyben Magyarország is érintett, az IKEA közleményben nyugtatott meg mindenkit: nincs mitől félni.

Az IKEA közleménye

A sajtóban több helyen megjelent és az IKEA termékeit is érintő BASF ügy kapcsán az IKEA szeretné tájékoztatni vásárlóit, hogy a megnövekedett diklórbenzol szint, mely a BASF cég gyártási hibája során került bizonyos termékekbe, nem jelent egészségügyi kockázatot.

Az érintett termékekből, melyek a MOREGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek, nem kerültek a magyarországi áruházakba, azok a logisztikai folyamat korábbi pontján kiszűrésre kerültek. Az IKEA számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat.

Bárki, aki a közelmúltban, illetve ezt követően a fent felsorolt termékek bármelyikéből vásárolt nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az IKEA ezen termékeit nem hívja vissza itthon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.