Sáros eső eshet a légkörbe került szaharai por miatt

Forrás: Getty Images -
eső csapadék időjárás Szahara sáros eső
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ritka természeti jelenségre lehetünk figyelmesek: sáros eső közeledik Magyarország felé. 

Nagy mennyiségű szaharai por és homok gyűlt össze a légkörben, melynek következtében éjjel a Dúnántúlon, szerdán pedig a középső tájakon is sáros eső eshet.

A Földközi-tenger nyugati medencéje felett egy ciklon alakult ki az utóbbi egy-két napban, melynek hosszan elnyúló hidegfrontja miatt jelentős mennyiségű szaharai homok- és porszemcse gyűlt össze a légkörben.

Különleges csapadék éri el hazánk térségét Forrás: Getty Images

A felgyülemlett homok az erőteljes déli-délnyugati áramlás miatt most Európa felé vette az irányt. Várhatóan ma estére eléri Olaszország és Horvátország térségét, illetve a Kárpát-medence nyugati, délnyugati területein is nagy mennyiségben jelen lesz . - írta meg az Időkép.

Az esti órákban azonban csapadék is érkezik, ami először a Dunántúlon, szerdán napközben pedig a középső tájakon is csapadékhullást eredményez, ami kitisztítja majd a levegőben kavargó porszemcséket. Ennek hatására az esőcseppek sárgásszínűvé válhatnak, illetve a szabadban álló autók, épületek és egyéb tereptárgyak felszínén is porréteg alakulhat ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.