Szerdán kezdődik a Teréz körúti robbantó büntetőpere

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
büntetőper Teréz körúti robbantó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerdán indul a Teréz körúti robbantó büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.A vádlott akár életfogytiglant is kaphat. 

Másfél évvel ezelőtt robbantott a vádlott a Teréz körúton. A vád szerint az elkövető célja a rendőrök megölése és fegyvereik megszerzése volt. A férfi később a Belügyminisztériumnak küldött e-mailben leírta a robbanószerkezet összetételét, elkészítését, és jelezte, hogy hamarosan konkrét követelésekkel áll elő. Azt tervezte, hogy újabb robbantásokkal fenyegetve egymillió euró kifizetését kényszeríti ki.

Teréz körúti robbantás büntetőpere szerdán kezdődik Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Teréz körúti robbantás ereje alkalmas volt a kiszemelt áldozatok megölésére, és életveszélyes sérüléseket okozhatott volna a közelben lévőknek, de a két járőrt így is nagyon súlyosan megsebesítette, míg egy harmadik személyt könnyebben. Az elkövetőt néhány héttel később, 2016. október 19-én Keszthelyen fogta el a rendőrség.

Az ügyészség szerint a vádlott a birtokában lévő robbanóanyagok és gyújtószerkezetek felhasználásával akár több ember életének kioltására alkalmas bombát is készíthetett volna.
Az ügyészség előre kitervelten,

aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletével,

robbanóanyaggal visszaéléssel és terrorcselekmény előkészületével vádolja az előzetes letartóztatásban lévő elkövetőt. A vádbeli cselekményekért a törvény szerint akár életfogytiglan is kiszabható - írja az MTI. A robbantással gyanúsított személy,P. László együttműködött a hatóságokkal, ám azt nem árulta el, pontosan miért robbantott.

Tavaly agresszív viselkedése miatt egy időre átszállították az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, ám az orvos szakértők nem állapítottak meg büntethetőséget kizáró okot.
Az eset kapcsán a napokban csalás miatt vádat emeltek egy nő ellen, aki az ügyészség szerint a robbantás tettesének elfogása érdekében felajánlott 10 millió forintos nyomravezetői díj megszerzése érdekében még 2016 őszén valótlanul állította, hogy vannak információi az ügyről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.