Félrenyelt anyatej okozta a berlini állatpark jegesmedvebocsának halálát

Forrás: Schliebe, Scott -
jegesmedvebocs anyatej
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Félrenyelt anyatejtől kapott végzetes tüdőgyulladást a berlini Tierpark legújabb jegesmedvebocsa, amely 26 naposan pusztult el egy hónapja - közölték a halál okát vizsgáló állatpatológusok.

Az állatkert Tonja nevű nyolcéves nősténye december elején két utódot hozott a világra, az egyik halva született, anyja minden bizonnyal felfalta, mert a kamerák képein nem látták a gondozók a tetemét. Tonja előzőleg 2016 novemberében hozott utódot a világra, akkor is ikreket. A két bocs jelentette 22 év után az első jegesmedve-szaporulatot a német főváros keleti felében lévő állatkertben. Az egyik kölyök akkor is meghalt, a másik, amely a közönségtől a Fritz nevet kapta, négy hónaposan pusztult el egy gyorslefolyású májgyulladás következtében.

jegesmedve Forrás: Schliebe, Scott

A pénteken ismertetett kórbonctani jelentés szerint a decemberben világra jött nőstény jegesmedvebocs aprócska és kissé gyenge is volt, és nem tudott jól inni, mivel a testi erőtlenséggel korlátozott nyelési reflex is együtt jár. A fiatal állatok körében gyakori, hogy félrenyelik az anyatejet, amely a tüdőbe kerülve tüdőgyulladást okozhat. "Tudjuk, hogy a kölyök elpusztulásának az esélye igen nagy életének első heteiben, ennek ellenére elkedvetlenített minket halála, szomorúak vagyunk" - mondta a bocs elvesztésekor Florian Sicks, a jegesmedve gondozója. A jegesmedvéknél 50 százalék annak az esélye, hogy az újszülött nem marad életben, mert a kicsik nagyon éretlenül jönnek világra.
Állatvédők a jegesmedvék tartási körülményeit illető heves bírálatokkal reagáltak a két bocs pusztulására. A Tierpark szerint azonban bármilyen szomorú is a kicsik halála, fogságban - és a természetes élőhelyen is - bármi megtörténhet, és semmi nem indokolja, hogy lemondjanak a szülők további pároztatásáról.

"Tonja kiválóan betöltötte anyaszerepét, ezért nem adjuk fel a reményt egy egészséges jegesmedvebocsra" - mondta az állatkert szóvivője, aki szerint az anyaállat és hatéves hím partnere, Wolodja között teljes az összhang, és január közepe óta újra együtt járnak a külső kifutóban.
A hagyományos turistaútvonalaktól kissé távol fekvő kelet-berlini állatkert nem utolsó sorban látogatottságának fellendülését reméli egy esetleges sikeres jegesmedve-szaporulattól. Egy másik berlini állatkert, a Zoo sztárbocsával, Knuttal történtek miatt azonban óvakodnak a túl nagy - és túl korai - felhajtástól. Berlin leghíresebb jegesmedvéjének a mai napig Knut számít. A nyugat-berlini állatkertben 2007-ben született és cumisüvegből táplált állatot valóságos kultusz övezte, 2011-ben betegség miatt bekövetkezett hirtelen halála megdöbbentette a világot.

Majdnem elvesztette karját Survivor Ferihttp://www.life.hu/sztarok/20180202-majdnem-elvesztette-karjat-survivor-feri-baleset.htmlAz egykori kommandós, Feri 47 évesen lett második a 2017-es Survivor túlélőshow-ban. Azt kevesen tudták, hogy 1995-ben majdnem elvesztette a bal karját, és rettenetesen meg is hízott. TV + SztárokOrigoSzakított menyasszonyával L.L. Juniorhttp://www.life.hu/sztarok/20180202-szakitott-menyasszonyaval-kingaval-l-l-junior.htmlAhogyan már írtunk róla, L.L. Junior titokként kezeli a közte és Körtvélyessy Zsolt lánya között lévő viszonyt, de már napokkal ezelőtt felmerült: kapcsolatuknak vége. A szemfülesek kiszúrták, hogy a Facebookon sem ismerősei egymásnak, valamint Kinga átállította kapcsolati státuszát. Eddig az volt beállítva, hogy eljegyezve, de most a következő olvasható: nincs megjeleníthető kapcsolat.TV + Sztárok--Aplasztikus vérszegénységben szenved az Oltári csajok Karolájahttp://www.life.hu/sztarok/20180128-aplasztikus-verszegenysegben-szenved-az-oltari-csajok-karolaja-rtl-2.htmlEgy véletlennek köszönheti az Oltári csajok színésznője, legalábbis a karektere, Karola, hogy felfedezték a betegségét. A nő aplasztikus vérszegénységben szenved, ráadásul a hagyományos gyógymódok mellett csak romlik az állapota. TV + Sztárok--Kiderült, a testéből élt az Oltári csajok Szilviájahttp://www.life.hu/sztarok/20180126-kiderult-a-testebol-elt-az-oltari-csajok-szilviaja-rtl-2.htmlNagy bajban van Szilvia, az Oltári csajok szépségszalonjának tulajdonosnője. TV + Sztárok--Sebestyén Balázs állapotán múlik, elindul-e A Fal a tervezett időpontbanhttp://www.life.hu/sztarok/20180128-sebestyen-balazs-allapotan-mulik-elindul-e-a-fal-a-tervezett-idopontban.htmlVeszélybe került A Fal forgatásának indulása a múlt héten vakbélgyulladással műtött Sebestyén Balázsállapota miatt. TV + SztárokOrigoÍgy fest most Beri Ary, a Szerelem első vérig egykori Fügéjehttp://www.life.hu/sztarok/20180128-igy-fest-most-beri-ary-a-szerelem-elso-verig-egykori-fugeje.htmlSzinte nem volt olyan kamaszlány, aki a 80-as évek végén ne lett volna szerelmes Beri Aryba. A Szerelem első vérig sztárja azonban később eltűnt, önpusztító életet élt. Öt évvel ezelőtt, egy szívroham után azonban letette az alkoholt és a cigit, kvázi új életet kezdett. Most a TV2 Mokkájának a vendége volt és terveiről mesélt. TV + SztárokOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.